Du är här

2021-11-06 - Samhälle
  • Oscar Sundelin och Samuel Söderberg vill båda fortsätta engagera sig. Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Stort intresse för mansutbildning

Behovet för män att träffas och prata mans-normer är stort menar Samuel Söderberg, en av deltagarna på utbildningen "Män för kvinnofrid". Förra torsdagen var det examensdag.

Samuel Söderberg och Oscar Sundelin är två av 16 deltagare som valt att vara med på den fem omgångar långa kursen "Män för kvinnofrid", initierad och arrangerad av Kvinnojouren i Örnsköldsvik, under vilka gästspel av bland annat socialtjänsten och polisen varvats med föreläsningar och diskussioner om normaliseringsprocessen, skyddad identitet, grooming och mycket annat som faller inom den breda ramen för våldsutövning. Timmar som lämnat duon med nya insikter.
­­– Utbildningen har varit superbra, överlag tror jag att folk är väldigt omedvetna om dessa frågor, de ser tidningsrubriker när någon blivit slagen eller anmäld vilket bara är toppen av isberget. Kvinnor flyr hem och städer, det är viktigt att prata om det och vad som måste till. Att slå hål på machoattityder, lära sig hantera känslor – det finns väldigt mycket att göra och förändra för att få tryggare män. 
Utmaningen nu, menar Samuel, är att förvalta den nyvunna kunskapen.
– Behovet av forum för pojkar, killar, män att träffas i och prata om mans-normer är stort. Att på så sätt förebygga att någon blir våldsutövare är en bit jag känner saknas lite i Ö-vik. Men jag tar med mig att vi är 16 män som brinner för samma sak och hoppas på fortsatt nätverkande.
Oscar har redan en idé. 
– Det har funnits förut, men en tanke är killmiddagar. Att samlas och diskutera kring teman. Finns intresse styr jag upp det ganska snart, det är bara att höra av sig till mig. 
Marie Lindgren från Kvinnojouren planerar för att utbildningen, som rönt intresse hos såväl andra kvinnojourer som riksorganisationen Unizon, ska bli årlig. 
– Att så många killar ville hoppa på trodde vi aldrig. Att inkludera männen är jätteviktigt, för kunskap om hur de kan bemöta sexistiska kommentarer i kompisgängen och utbilda andra. Fler behöver få veta hur verkligheten ser ut och vad det är vi kämpar för varje dag.

Dela med dig av denna artikel på: