Du är här

Invigning av skulpturen "Längs mellanrum"

Avdelning: 
Plats: 
Herrgårdsparken Köpmanholmen
Tillfällen: 
Börjar: 
2022-09-25 13:00
Slutar: 
2022-09-25 15:00
Information: 

Konstnär: Lisa Gerdin

Per Nylén invigningstalar
Ringarbönninga har öppet

Varmt välkomna!

JONAS NÄTTERLUNDS MINNESFOND
I Sidensjö-Nätraområdet i Örnsköldsviks kommun finns ett 30-tal skulpturer placerade i landskapet. Ännu fler kommer det bli, tack vare Jonas Nätterlund.

Jonas Nätterlund föds 1924 i Rössjö, Siden­sjö, som enda barnet till paret Sigrid och Johan. Som vuxen flyttar Jonas till Stockholm, bosätter sig i en enrumslägenhet på Kungsholmen och arbetar som typograf på Dagens Nyheter och Expressen. Här blir han kvar under hela sitt yrkesverksamma liv.

I hemlighet placerar han pengar i värdepapper, vilket avslöjas 1995 då han avlider. Jonas Nätterlund efterlämnar en aktieportfölj värd 24 miljoner kronor och ett testamente till dåvarande Nätra–Sidensjö kommun för inköp av konst och skulpturer.

Denna generösa gåva kommer att glädja generationer genom den minnesfond som bär Sigrid, Johan och Jonas Nätterlunds namn. Konsten bildar ett magnifikt kulturstråk som sträcker sig från Ulvöarna längs Nätraälvens vackra dalgång. Dalens centrum utgörs av konst- och naturparken Herrgårds­parken i Köpmanholmen.

I Rössjö, längre upp i dalen, finns barndomshemmet ännu kvar. Torpet var mycket förfallet, men är nu upprustat av Rössjö by- och kulturförening och hålls öppet genom deras försorg.

Arrangör: 
Nätterlunds minnesfond
Arrangörkontakt (e-post el. telefon): 
anders.thorsen@ornskoldsvik.se