Du är här

2011-06-05 - Lisa B

Vem är vuxen?

När jag hör ordet vuxen tänker jag direkt på en kaffedrickande medelålders person som betalar räkningar och som hellre ser på Let’s dance än går ut om kvällarna. Men vad betyder egentligen vuxen?

Wikipedia menar att vuxen är ett begrepp som innebär att en person är ”gammal nog att klara sig utan stöd från föräldrar eller andra vårdnadshavare”. I mina öron låter det oerhört konstigt. Jag tror att alla människor alltid på något sätt behöver stöd från framförallt sina föräldrar. Det spelar ingen roll om du är 15 år eller 55.

 

När jag sökte på ordet vuxen på Google hittade jag även en sida där du kan räkna ut dina vuxenpoäng. Frågorna riktade in sig väldigt mycket på pengar, mat, resor, familj, körkort och så klart hade de även en fråga kring kaffe (där de också inkluderade te). Man kan alltså säga att ju mer saker du äger desto mer vuxen är du.

 

Vi kan se en extrem skillnad på "hur man borde leva som vuxen" när man jämnför till exempel Sverige och Manhattan. TV-serien (som även har blivit till film) Sex and the city utspelar sig i Manhattan och handlar om fyra kvinnor. En utav karaktärerna, Samantha, brukar träffa unga män samt gå ut väldigt ofta trots att hon är 50 år. Om Samantha hade varit en riktig person i Sverige hade människor menat att hon skulle börja bete sig mer vuxet medan det i Manhattan inte alls skulle blivit någon reaktion överhuvudtaget. 

 

Jag tror jag aldrig riktigt kommer att få något grepp kring ordet vuxen. Det är nog ett sånt där ord som ingen riktigt förstår sig på men som vi använder ändå. Det är enklast så.

Dela med dig av denna artikel på: