Du är här

2012-11-25 - Gideå
Foto: Örnsköldsviks kommun

Välbesökt invigning av Flärke mack och servicepunkt

Flärkes butik fick status som servicepunkt samtidigt som nya Flärkemacken invigdes.

Det var god uppslutning i Flärke när ortens butik på lördagen fick status som servicepunkt och den nya Flärkemacken samtidigt skulle invigas. Att macken och affären är ömsesidigt beroende av varandra och tillsammans är viktiga för ortens attraktivitet, var något som många ville hålla fram denna dag.

Servicepunkten i Flärke är den sjunde i kommunen. Ursprungligen var tanken att inrätta fem servicepunkter runt om i kommunen men nu ser antalet ut att kunna bli minst det dubbla.

För att symbolisera hoppet för ortens framtid tog kommunalrådet Glenn Nordlund hjälp av barn från trakten för att avtäcka den skylt som förkunnar för alla förbipasserande att här finns en servicepunkt.

En servicepunkt tillhandahåller livsmedel samt ofta även hemkörning av varor. Servicepunkten erbjuder också åtkomst till internet samt turistinformation och där går det att köpa en kopp kaffe. Kort och gott ska den fungera som ett nav för orten.

Både macken butiksfastigheten ägs av Flärkes affärscentrums Ekonomiska förening. Tommy Strandberg som är ordförande för föreningen berättade om ett stort engagemang från ortsborna. Inte minst vad gäller det långa, och inte alldeles enkla arbetet, för att kunna få igång en ny tankstation som uppfyller alla regler som gäller den typen av verksamhet.

Den officiella invigningen av macken förrättades av Roger Burland, ordförande för samhällsbyggnadsnämnden. Sedan rullade nöjda ortsbor in till pumpen och fick dagen till ära delta i ett lotteri.

Festligheterna fortsatte med grillfest på gårdsplanen, kaffe och servicepunktskakor i butiken och inte att förglömma ett gnistrande fyrverkeri. Då kändes det extra tryggt att räddningstjänstens deltidsstyrka från Gideå var på plats för att informera om sin verksamhet och gärna värva någon ny medarbetare.

Satsningen på att utveckla servicepunkter på landsbygden är en del i kommunens landsbygdsprojekt Bygd och stad i balans. Projektet ger stöd för lokalt drivet utvecklingsarbete och för det finns fyra lokala projektledare med ansvar för olika områden runtom i kommunen.

Dela med dig av denna artikel på: