Du är här

2010-02-16 - Nyheter/Reportage
Snö på ditt tak motsvarar vikten av åtskilliga personbilar. Foto: Ulf Eklund

Snötunga tak ger nya jobb

Hustaken i kommunen är nedtyngda av tonvis med snö, och i takt med de växande snömassorna ökar också behovet av arbetskraft som kan skotta bort dem.
Företaget Takringen i Örnsköldsvik, som drivs av Sture och Britt Andersson, har på sistone tagit in 20 extra anställda för att kunna möta efterfrågan.

Till vardags arbetar tio personer på Takringen, makarna Andersson inräknat.

I vinter, till följd av den flod av uppdrag som strömmat in till Britt på kontoret, har antalet anställda som mest varit uppe i 30.

– Det är goda tider men hemskt mycket att göra, pustar hon.  Det löpande arbetet hinns inte riktigt med, för med alla kundbeställningar och tillfälligt anställda blir det en hel del extra pappersarbete.

Arbetskraften hämtas till viss del från arbetsförmedlingen, men också via mun till mun-metoden och genom de fast anställdas kontaktnät.

– Dessutom har vi en lista med folk som hjälpt oss tidigare år, säger Britt. Som mest har det handlat om 50 personer på en och samma gång.


Tre veckors skottning

Maken Sture Andersson ute på fältet har även han en minst sagt hektiskt tid bakom sig.

På kundlistan står alltifrån Örnalp, Sanmina och Fjällrävens lager till Kempehallen och åtskilliga småhus.

– Vi har hållit på och skottat i tre veckor nu, berättar Sture samtidigt som han håller uppsikt över sina medarbetare på taket högt ovanför honom.  Nu börjar det bli lite lugnare, men det ser ju ut att kunna komma mer snö till veckan.


"200 kilo per kvadrat"

Snöskottningningen är ett tungt och tålamodskrävande arbete som kräver rejäla doser uthållighet.

– Snön på taken väger normalt 100 kilo per kvadratmeter, men en vinter som denna är det betydligt mer än så på många ställen. Ofta handlar det om 150 till 200 kilo per kvadrat. Varje gubbe skottar 80 till 100 kvadrat om dagen och efter en vecka kan jag garantera att du är rejält mör. Men samtidigt är det ju väldigt bra träning… (skratt).

Dela med dig av denna artikel på: