Du är här

2012-10-28 - Utställning
  • Ozzy Osbourne i djup fundering. Bilden är beskuren. Foto: Nils Ågren (klicka på pilarna för att se fler bilder)
  • Fredrik Lindqvist visar prov på färgstark humoristisk och allvarlig konst på Örnsköldsviks Museum & Konsthall. Här framför "Erzàhl mir eine Geschichte". Foto: Nils Ågren
  • Tre av Fredrik Lindqvists träsnitt är enorma. "Känguru", "Med rätta takten" och "Erzàhl mir eine Geschichte" (Berätta en saga för mig). Foto: Nils Ågren
  • Fredrik Lindqvist förklarar för en besökare hur han arbetar. Foto: Nils Ågren
  • "Operation" (bilden är beskuren). Foto: Nils Ågren
  • Musik förkommer ofta i Fredrik Lindqvists konst, som här "The Band". (Bilden är beskuren) Foto: Nils Ågren
  • Tre av utställningens verk är tryckta på papper, här "Tigrar". (Bilden är beskuren) Foto: Nils Ågren

Färgstarkt och stort

Grafikern Fredrik Lindqvist blandar humor och djupt allvar på Örnsköldsviks Museum & Konsthall.

2011 fick Fredrik Lindqvist Örnsköldsviks grafikstipendium, som delas ut av kommunen i samarbete med Örnsköldsviks Kollektiva Konstnärsverkstad. Nu visar han upp sitt kraftfulla uttryckssätt på museet.

En bild på en fundersam, förmodligen deprimerad och ångerfull, Ozzy Osbourne under inspelningen av dokusåpan om hans familj är det första som fångar ögat i museets stora utställningslokal på entréplanet. Sedan upptäcker man de tre gigantiska konstverken i lokalens del med förhöjda taket – utan det utrymmet hade Fredrik Lindqvists enorma tygträsnitt helt enkelt inte fått plats.

– Jag gör gärna stora grejer, jag gillar att det sköljer över en, säger Fredrik Lindqvist som arbetar med väldigt starka uttryck.

– Är bilden dessutom stor blir allt ännu starkare.

Han arbetar med grov träsnittsteknik och trycker, till skillnad mot de flesta andra grafiker, alltså nästan uteslutande på tyg.

– Jag kom in på tyg när jag gick på konsthögskolan. Det är ett väldigt levande material, det böljar och blir liv och rörelse. Jag kan välja att arbeta med enfärgade eller mönstrade tyger vilket ger mängder av möjligheter.

Musikaliska kopplingar förekommer ofta i hans konst, liksom djur. Allt uttryckt med humor som blandas med djupt allvar. En utställning som knappast lämnar någon oberörd.

Fredrik Lindqvist föddes i Kristianstad 1968 men bor och verkar numera i Ingolstadt i Tyskland. Utställningen på Örnsköldsviks Museum & Konsthall pågår till och med 19 november.

Dela med dig av denna artikel på: