Du är här

2011-03-27 - Samhällsinformation
Foto: Märta Karlsson

Digitala deklarationstider

I dagarna dimper många deklarationer ner i öviksbornas brevlådor. Allt fler utnyttjar möjligheten att deklarera via dator eller sms och i år läggs en deklareringsapp till på listan över sätt att göra det ofrånkomliga lite lättare.

I år har Skatteverket tagit fram en applikation som gör det möjligt att deklarera med en smartphone (Android och Iphone). Applikationen, som är gratis att ladda ned, låg i tisdags etta på App Stores topplista. Från Android Market hade 8 709 personer laddat ned applikationen bara under tisdagen.

– Det är roligt att vår nya ”app” är så populär och att många redan har upptäckt det nya lätta sättet att deklarera, säger Skatteverkets överdirektör Magdalena Andersson.

– När man väl har fått sin deklarationsblankett där säkerhetskoden står räcker det med en vanlig knapptelefon för att skicka in uppgifterna till oss. Då får man också en kvittens på att vi har tagit emot deklarationen, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Andra sätt att deklarera elektroniskt är via sms, smartphone eller med säkerhetskod på Skatteverkets webbplats. Den som exempelvis har sålt ett hus eller aktier förra året behöver en e-legitimation för att deklarera på webben och då är det mycket lättare att göra rätt. Systemet summerar och för över belopp mellan olika rutor.


På tisdagen öppnade Skatteverket den elektroniska deklarationen. Redan efter första dagen har närmare 60 000 personer deklarerat med e-legitimation. Över en halv miljon personer har gått in på webben för att se om de får pengar tillbaka på skatten.

– Jag tror att många är nyfikna på om de får pengar tillbaka på skatten och när man ändå är inloggad kan man passa på att deklarera, säger Magdalena Andersson.

Totalt ska över 7,4 miljoner personer deklarera i år och deklarationsblanketterna skickas ut fram till mitten av april. Med en e-legitimation går det redan nu att logga in på Skatteverkets webbplats för att se uppgifterna och deklarera.

– Över en halv miljoner personer har loggat in med e-legitimation på vår webb för att räkna ut sin skatt och se om de får tillbaka pengar, säger Kay Kojer.

Efter första dagen har redan 59 756 personer skickat in sin elektroniska deklaration och det är en markant ökning jämfört med förra året då 5 217 personer hade deklarerat vid motsvarande tidpunkt.

Dela med dig av denna artikel på: