Du är här

2009-11-27 - Övrig sport

Emma gasar mot toppen

Skotercrosstjejen Emma Karlsson är bara 18 år, men tränar redan 20 timmar i veckan och knep en femteplats i SM på sitt allra första försök.<br />– Drömmen är att kunna leva på det här, säger hon.

Hemma hos Emma i Domsjö märks det tydligt att hon vuxit upp i en motortokig familj. På gården samsas skotern och dess släpkärra med ett buckligt, sprejmålat bilchassi och en klargul tiometersbuss. Dessutom är Emma och hennes pappa i full färd att förse en gammal skåpbil med sängplats, så att hon ska kunna ta sig till tävlingarna med skotern i lastutrymmet och sova över på plats om så krävs.

Att hon skulle fastna för just skoterkross var dock långt ifrån självklart. Det är hon faktiskt ensam om i familjen.

– Många tjejer har börjat för att deras brorsor höll på med sporten, men så var det inte för mig. Jag har alltid velat testa olika saker, spelat fotboll och hockey och allt möjligt, men så provade jag det här och kände direkt att det var det roligaste jag hade gjort i hela mitt liv.

 

Killarna tystnar

Som kvinnlig skotercrossåkare ingår hon i en sällsynt skara. De första svenska tävlingarna arrangerades 2001 och inte förrän 2008 fick damerna sitt eget SM.

Ett mästerskap där Emma, i konkurrens med landets främsta åkare i alla åldrar, klev direkt in på en femteplats.

– Det kändes riktigt, riktigt bra. Den placeringen gjorde mig taggad att vilja köra ännu mer och träna ännu bättre.

Och det är precis vad hon har gjort. Emma satsar nu stenhårt mot toppen och ägnar 20 timmar åt träning varje vecka, fördelade mellan gymmet och skotersadeln.

– Jag lever för träningen. För att hålla sig fast på skotern och inte flyga som en vante gäller det att du orkar styra den. Du måste använda hela kroppen för att komma rätt i kurvorna. Många killar tror att det bara är att gasa på, men jag brukar låta dem testa själva och då blir de lite tystare …

 

Drömmer om USA

Vardagarna spenderar Emma på John Bauergymnasiet i Umeå, där Hälsa- och Idrottsprogrammet gett henne utrymme för individuell träning med skotercross som specialinriktning.

Inför vinterns SM är siktet inställt på en pallplats – och tiden talar till hennes fördel.

– De som kom före mig i vintras har tävlat sex-sju år längre än vad jag gjort. Det handlar mycket om erfarenhet, och den samlar jag ju på mig hela tiden.

Även på längre sikt har Emmas sin plan utstakad och klar.

– Det största målet är att åka till USA och tävla. Det har det varit ända från börjar. Där är det stort, riktigt stort. Drömmen skulle vara att kunna leva på det här, men då måste jag bli tillräckligt bra för att få tävla internationellt. Inom tre till fem år hoppas jag att jag har nått dit.

Dela med dig av denna artikel på: