Du är här

2010-01-25 - Övrig sport
Världsmästaren i bänkpress Marcus Hirvonen var dragplåstret då serielyftet arrangerades i Norrflärke. Foto: Emma Eriksson

KNAKande lyft i Norrflärke

Skivstång, skivstång säg vem som starkast i lokalen är? <br />Ja, det är nog Marcus Hirvonen, en av de 22 tävlande som i lördags besökte Norrflärkesskolan för ett serielyft där knäböj, bänkpress och marklyft stod på schemat.

När Urban Forslund flyttade till Norrflärke tog han även med sig sitt intresse för styrketräning till byn och så småningom, ur en grupp starka ungdomar, växte KNAK fram, Kubbe/Norrflärkes Atlet Klubb, en sektion i bygdens idrottsförening, Kubbe/Norrflärke IF.
Ungdomar har kommit och gått men antalet har hållit sig på tio varav sex lyftare brukar medverka i tävlingar.
– Klubben har haft framgångar i tävlingar. Vi har bland annat tre SM-guld i bagaget, säger Urban Forslund, eldsjälen i styrkesektionen. 
Under helgen samlades 22 tävlanden i olika åldrar för att göra ett serielyft. De tävlande från bygden bestod av Oskar Lindgren, Per Svensson och Kent Svensson som fick sällskap av lyftare från Sundsvall, Härnösand, Luleå, Sollefteå och Östersund.
En av de deltagande var världsmästaren i bänkpress, Marcus Hirvonen, Sundsvall AK, som vunnit det mesta under sin karriär
– Jag kanske inte brinner lika hett för det hela som då jag började, men det har mer och mer blivit en livsstil efter alla dessa år, säger han.
Marcus har under sina år som bänkpressare åstadkommit sex världsrekord där det senaste ägde rum i september 2008, då i viktklass 110 kilo och ett lyft på 297,5 kilo. I dag tävlar Marcus i 125-kilosklassen och har som mest lyft 352,5 kilo, något som dock inte räknas som världsrekord såvida man inte har tre internationella domare närvarande. Därför brukar de flesta världsrekorden slås under EM och VM.
– Det brukar bli tio tävlingar per år, vilket är rätt mycket för en styrkelyftare. Utöver detta och träning brukar jag vara aktiv med att föreläsa om just den här typen av träning, säger Marcus Hirvonen.
Stämningen i lokalen var god under dagen, då ett femtiotal åskådare från byarna strömmade in för att heja på.

Emma Eriksson

Dela med dig av denna artikel på: