Du är här

2010-02-07 - Samhällsinformation

Omvänd trängselskatt i Örnsköldsvik

Regeringen ska under våren besluta om statliga infrastruktursatsningar på 417 miljarder kronor för de närmaste tio åren. Men pengarna räcker inte för att täcka behoven. Utöver trängselskatter i Göteborg och Stockholm diskuteras vägavgifter på sex platser i landet. Bland annat i Örnsköldsvik.

Örnsköldsviks kommun sa i höstas ja till vägavgifter i de planerade tunneln genom Åsberget.

– Vi vill styra trafiken och leda den tunga delen av den utanför stadskärnan. Det blir ett slags omvänd trängselskatt, säger kommunalrådet Elvy Söderström.

Det återstår bara veckor innan regeringen ska besluta om hur 417 miljarder kronor för statliga infrastruktursatsningar ska fördelas de närmaste tio åren.

Tunneln genom Åsberget är ett exempel där Vägverket utrett vägavgifter och trängselskatt som metoder att delfinansiera vägbyggen. Brukaravgifter ingår som en del i regeringens strategi att få kommuner och regioner att öppna plånboken och bidra till ny infrastruktur.

– Avgifterna blir ett slags avbetalning som invånarna gör under en begränsad tid, säger Håkan Wennerström, direktör på Vägverket till Dagens Nyheter.

Dela med dig av denna artikel på: