Du är här

2015-02-15 - Mode & skönhet

Låt inte felvallade skidor förstöra skidturen

Allt fler Ö-viksbor upptäcker tjusningen med längdskidåkning. Här kommer vallningstipsen du behöver för att upplevelserna i kommunens alla skidspår ska bli extra härliga:

Att valla sina längdskidor är en hel vetenskap – eller rättare sagt: det är svårt för den som inte vet hur man gör. Låt oss hjälpa dig, ta del av våra vallningstips och låt inte felvallade skidor få förstöra din skidtur.

Nya skidor
Nästan alla skidor som finns på marknaden idag är redan stenslipade och strukturerade från fabriken, då är skidan redan jämn och fin i belaget och man behöver inte stenslipa skidan direkt. Däremot behöver man åtgärda oxideringen som blir så fort skidorna står utan paraffin, då gör man en grundpreparering.

Grundpreparering
Nya skidor: putsa skidorna noga med fibertex.

1) Gamla skidor gör man rent genom att värma in ett lager mjukt paraffin (tex. gul paraffin) och sickla bort det direkt med plastsickel.

2) Värm in ett mjukt paraffin eller grundparaffin med vallajärn, ha inte för hög värme på järnet då paraffinet endast skall smälta. Stanna aldrig med järnet på ett och samma ställe utan rör hela tiden på järnet.

3) Låt skidan kallna i rumstemperatur i 15 - 20 min.

4) Sickla av paraffinet med en plastsickel och borsta sedan med en nylonborste.

6) Gör om punkt 3 – 5 minst en gång.

7) Värm in ett hårt paraffin för ökad slitstyrka.

8) Låt skidan kallna i rumstemperatur i 15 - 20 min.

9) Sickla av paraffinet med en plastsickel och borsta sedan med en nylonborste.

10) Gör om punkt 7 - 9 en gång till.

11) Man skall inte paraffinera under fästzonerna

12) Fästzonen skall ruggas med ett slippapper 120 – 180 för att fästvallan skall sitta kvar.

13) Nya skidor kan ha en tendens att lätt torka ut i belaget, därför bör man göra om grundprepareringen flera gånger, det kan krävas mycket paraffineringar och skidmil innan de börjar att gå riktigt bra.

Paraffinering för aktuellt före
Se till att skidorna är grundparaffinerade (ej vitfläckiga i belaget) och rena. Rengör glidzonen med paraffin, smält på ett mjukt paraffin t.ex. gult och sickla bort det direkt med en plastsickel. All smuts och skräp följer med och paraffinet torkar inte ut belaget som rengöringsmedel gör. Lägg sedan på aktuellt paraffin, smält och låt skidorna kallna i rumstemperatur i cirka 15 - 20 minuter. Sickla sedan bort allt paraffin med en plastsickel och borsta skidorna med en nylon borste för att få fram strukturerna i skidan.

Man behöver inte köpa dyra flourparaffin för att träna men om man skall åka långlopp så kan det vara en bra investering att köpa högflourparaffin då dessa vid temperatur mellan +4 och -5 grader oftast glider bäst. Även när det är smutsig snö så glider högflourparaffin bättre eftersom det inte fastnar så mycket smuts i paraffinet och bromsar.   Fästvalla
Fästvalla lägger man på från hälen och cirka 50 – 70 cm framåt. Det underlättar om man markerar ut fästzonen med tuschpenna eller liknande.
Grundpreparering för fästvalla.

1) Rengör fästzonen och kanterna från gammal fästvalla med hjälp av plastsickel, trasa och vallaväck. Torka rent och torrt.

2) Rugga fästzonen med ett slippapper 100 – 120.

3) Om det är grovkorning snö, isiga spår eller konstsnö, vallar man första lagret tunt med grundvax och värmer in detta. Låt skidan sedan kallna, gärna ute. Grundvax används också vid längre lopp för att fästvallan skall sitta kvar.

4) Efter genomförd grundpreparering lägg på aktuell valla i flera tunna lager, 5 - 7 lager är ett lämpligt riktmärke.

5) Om det ändå skull vara svårt att få riktigt fäste kan man prova med att förlänga fästzonen framåt på skidan med cirka 5 cm, eller prova att lägga på några lager tjockare lager med valla men lite kortare än fästzonen.

Det är viktigt att man tar bort klister från skidorna om man inte skall åka på några dagar för annars så blir det svårt att få bort klistret. Nästan alla universalklister ger bra fäste, men de kan behöva blandas med andra ”segare” klister för att sitta kvar länge.

Man behöver till att börja med 3 – 5 st klister som man lär sig, sedan så kompletterar man efter behov.

Stenslipning
Skidor som har stått länge eller gamla skidor som har stått utan paraffin torkar ut i belaget.
För att dessa skall bli bra igen så behöver man stenslipa dessa. Man kan räkna med att man behöver stenslipa sina skidor en gång per säsong för att de skall glida så bra som möjligt.

Tips
Använd aldrig stålsickel att sickla paraffin med då den tar bort allt paraffin och riskerar att lämna sår i skidorna.
Rita streck på skidan så att du vet hur långt du skall valla.

Använd så lite rengöringsmedel som möjligt då detta torkar ut skidan.
Ha alltid paraffin på skidorna.

På sommaren förvarar du dina paraffinerade skidor i källaren, inte i pannrummet eller solljus.
Sidorna och ovansidan på skidorna skall vara rena från gammal valla, annars är det risk för att snö fastnar där vilket ger sämre glid.
Det är bättre att använda ett vallajärn än strykjärn eftersom ett vallajärn ger jämnare värme, detta minskar risken för att värma sönder belaget.
Torka alltid av vallajärnet när du har använt det.

En vallaprofil eller vallaställ underlättar när man skall sickla och borsta bort paraffin.

Ha alltid skidorna i skidfodral eller takbox när du har dom på biltaket. Vägsalt är inte bra för belaget.

Det är bra med vallabox för då vet man var man har sina saker och borstarna blir inte förstörda.

Alla paraffiner kan användas både inom längd och alpint. 
 

Källa: Fliesbergs

Dela med dig av denna artikel på: