Örnsköldsvik

Utbildningsmässa i Örnsköldsvik

Vissa har redan bestämt sig, andra behöver inspiration och nya uppslag och ytterligare några verkar mest vara på jakt efter godis.

Det är den årligt återkommande utbildningsmässan ”vägar vidare” för Örnsköldsviks gymnasieskolors avgångselever som är på plats i Nolaskolan. I klassrummen hålls föreläsningar och inspirerande seminarier samtidigt som ljushallen är fylld av informationsmontrar och bord med representanter från näringsliv, universitet och högskolor, försvarsmakten och många fler. Och de tävlar alla om att locka de unga Ö-viksborna till just sitt läronäste. Det lockas med studier och arbete utomlands, volontärjobb, spännande yrkesliv och en trygg framtid.

Fanny Skantz går sista året på estetiska programmets musikgren och har ägnat en hel del av dagen åt att fundera över framtida studiemöjligheter.

– Jag har tittat på allt, men mest ställt frågor om journalistik och lärare. Jag har lämnat mina tankar öppna för den här dagen, säger Fanny Skantz som fått många nya uppslag om vad framtiden har att erbjuda.

Bland annat har hon dragits till Sveriges lantbruksuniversitets monter.

– SLU har jag inte ens vetat om fanns tidigare. Jag är intresserad av allt som har med djur att göra, utom veterinär.

Det är aspekten att ta ansvar för huruvida någons husdjur ska avlivas eller inte som bär emot.

– Vi har ett jättebra alternativ åt dig, säger Linda Larson som informerar i montern och berättar om utbildningar till djurskötare, agronom med inriktning mot husdjur, husdjursvetenskap och mer.

I montern bredvid står Håkan Jonsson från Luleå tekniska universitet och visar upp exempel på vad studenterna till civilingenjör i datateknik kan tänkas syssla med. Oscar Jernberg som går sista året teknisk på Parkskolan är lite sugen.

– Men det finns jättemycket att välja mellan och jag har inte bestämt mig än.

Publicerat