Nyheter/Reportage

200 miljoner till forskning kring bioraffinaderi

Regeringen har beviljat Bio4Energy-projektet 200 miljoner kronor under fem år för att bedriva spetsforskning inom energikombinat och bioraffinaderi.

Utgångspunkten är ”Skogen som råvara” och bakom ansökan står Umeå universitet, Luleå tekniska högskola och SLU i Umeå. Hela arbetet sker i nära samverkan med industrin i framförallt Örnsköldsvik och Piteå.

– Som jag ser det är hela upplägget näst intill idealiskt, säger Stellan Marklund, professor vid Umeå universitet i ett pressmeddelande. Akademi och företag i regionen kompletterar varandra på ett fantastiskt sätt.

– Vi har spetskompetens inom såväl grundforskning som tillämpad forskning och vi har företag som ligger mycket långt framme inom sina respektive områden. Dessutom är allt geografiskt samlat från Ö-vik i söder till Luleå i norr. För kompetens som inte finns här har vi samarbete med partners på andra håll.

Arbetet började officiellt den 1 januari och kommer att bedrivas inom olika forskningsplattformar, vilka arbetar var för sig men i nära samverkan med varandra.

Publicerat