Du är här

2010-04-25 - Mat & dryck

13 rätt runt grillen

Matlagning är ett hantverk. Det gäller att lära sig de rätta knepen, använda goda råvaror och förbereda sig
noga. Här ger vi dig tipsen som får det att vattnas i munnen – även på grannarna.

1. Blötlägg grillspett av trä, så fattar de inte eld.
2. Glest mellan köttbitarna på spettet gör grillningen snabbare.
3. Grilltång sticker inte hål på köttet så att köttsaften rinner ut. Det gör däremot gaffeln…
4. Ett hönsnät ovan det glödande kolet gör det lättare att rädda bitar som faller av spetten.
5. Mat fastnar främst på gallret om det inte är rent eller riktigt hett. Tänk framför allt på det när du grillar fisk.
6. Gallret är mest lättdiskat omedelbart efter grillningen, när gallret är hett. Grillredskapen likaså.
7. Börjar det brinna i grillen? Ta en blomspruta och släck. Genast. Man grillar på glöd, inte eld.
8. Allt kött som ska grillas ska vara rumstempererat.
9. Om du har olja i marinaden måste du torka av köttet så att det inte droppar ner i grillen och börjar brinna.
10. Krullar sig kotletten av värmen? Skåra kanterna så blir den platt och fin.
11. Fina grillränder på köttet får du om gallret är riktigt hett.
12. Köttet får mer smak av blötlagda örter eller flisor av träslag som hickory eller fruktträd om detta läggs i kolen. Rökigt och gott. Håller du locket på ger aromen god smak.
13. Färs är svårt att grilla. Men lägger du färsen på oljad folie trillar den inte ner på glöden. Du kan också pensla färsbiffarna med lite olja, då lossnar de lättare.

Dela med dig av denna artikel på: