Samhällsinformation

De flesta är underförsäkrade

Bara 11 procent av Örnköldsviks arbetslösa, som jobbade heltid, får ut 80 procent av sin tidigare lön.

I en rapport från SO, Arbetslöshetskassornas samorganisation, visar det sig att allt färre arbetslösa får ut 80 procent av sin tidigare lön, vilket förklaras med att a-kassenivåns tak inte höjts sedan 1 juli 2002. Högsta dagpenningen sedan dess är 680 kronor.

– Poängen med försäkringen måste vara att den täcker den förlorade inkomsten. Nu är nivåerna så låga att de inte kan bli lägre. Många har svårt att klara sig på sin a-kassa idag, säger Harald Petersson, SO:s ordförande.

Han riktar en uppmaning till regeringen att snarast besluta om att höja och indexera taket. Dels för att arbetslöshetsförsäkringen även fortsättningsvis ska vara en försäkring med hög legitimitet som erbjuder människor trygghet och dels för att inte värdet av försäkringen ska urholkas helt.

– Relativt generösa ersättningsnivåer i a-kassan, i kombination med en aktiv arbetsmarknadspolitik, hjälper arbetslösa att hitta tillbaka till arbete där deras tidigare inkomstnivåer kan bevaras, säger Melker Ödebrink, kanslichef på SO.

I den aktuella mätningen var andelen underförsäkrade män något högre än kvinnor. Rapporten bygger på statistik ur Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens (IAF) statistikdatabas ASTAT och den aktuella sammanställningen visar hur det såg ut vecka 6 i år.

Siffrorna kommunvis i Västernorrland. Andelen ersättningstagare med normalarbetstid större än 37 timmar per vecka som inte får 80 procent av sin dagsförtjänst:

Härnösand 94 procent
Ånge 91 procent
Örnsköldsvik 89 procent
Sollefteå 88 procent
Timrå 88 procent
Kramfors 86 procent
Sundsvall 85 procent

 

Publicerat