Övrigt

Svenska singlar vill ha ett ovanligt och snyggt namn

Örnexpoaktuella Laila Bagge heter numera också Wahlgren. Daniel får lägga Westling helt åt sidan när han gifter sig med sin Victoria. Ola Norell och Noomi Norén bytte båda till Rapace som betyder rovfågel på franska.

Ja, vad man heter spelar roll och har betydelse för identiteten. Frågar man svenska singlar är själva namnet viktigare än tradition när man i framtiden gifter sig. Det här visar en undersökning som dating och matchmakingsajten Parship.se har gjort.

I Sverige har traditionen länge varit att kvinnan tar mannens efternamn men Parships undersökning visar att svenska singlar inte är alls är lika traditionsenliga som t ex Laila Bagge Wahlgren. Endast 12 procent av kvinnorna planerar att ta sin mans efternamn och jämförelsevis ser 20 procent av männen det som det naturliga valet. Att de låga siffrorna skulle visa på ett medvetet slag för jämlikheten verkar inte vara fallet; endast 1 procent av både kvinnorna och männen är för en ny tradition där man istället väljer kvinnans efternamn.

Mycket populärare är det att faktiskt inte byta namn alls. 39 procent  av kvinnorna menar att de vill behålla sitt eget efternamn och de får medhåll av en nästan lika stor andel  av männen. Där var Lailas svärmor Christina Schollin en föregångare då hon redan 1962 valde att inte byta efternamn när hon gifte sig med Hans Wahlgren.

Att som paret Noomi och Ola  Rapace förenas genom att hitta på ett helt nytt namn tycker 7 procent av männen och 4 procent av kvinnorna är det bästa valet. Dessa kreativa singlar kommer med säkerhet bidra till att Sverige fortsätter vara världsmästare i namnbyte. Enligt Patent- och registreringsverket har ansökningarna om namnbyte ökat med 65 procent den senaste tioårsperioden och nästintill 8000 kom in under förra året.

Majoriteten av singlarna, både män och kvinnor, som deltog i undersökningen väljer dock inte den kreativa vägen men har en strategisk syn på valet. Oavsett vems det är så väljer man helt enkelt det bästa efternamnet; det som är ovanligast eller som både tycker är finast.

Publicerat