Samhällsinformation

Hur ska avfall hanteras i Örnsköldsvik? Här hittar du svaren

Hur ska du bli av med rivningsvirket? Vad får du elda och vad är miljöfarligt avfall? Frågorna är många och i samarbete med Plan- och Miljökontoret i Örnsköldsvik ger Webben 7 dig svaren.

Eldning och hantering av eget avfall
När man eldar avfall, oavsett om det sker i tunna utomhus eller i egen villapanna, frigörs och bildas en rad skadliga ämnen. Det påverkar inte bara miljön negativt utan leder också till att man utsätter sig själv och sin omgivning för olika hälsorisker. Bland annat genom inandning av rök men också via livsmedel eller dricksvatten eftersom de skadliga ämnena lagras i marken. Dessutom uppfattas ofta eldningen som störande då framför allt den illaluktande röken utgör en direkt olägenhet.

Förbjudet att elda avfall
Att elda annat avfall än trädgårdsavfall (se sidan 2) är förbjudet om det på något sätt kan medföra skada på hälsan eller miljön. Sådan eldning kan leda till en polisanmälan. Grundinställningen är att allt avfall som kan, ska material- eller energiutvinnas. Om du ändå tänker elda avfall ska du anmäla detta till plan- och miljökontoret.
Ämnen som släpps ut när man eldar olika slags avfall och hur de på-verkar både vår miljö och hälsa.

Impregnerat trä, spånplattor och målat trä
Ger utsläpp av klorerade dioxiner men det kan också förekomma både kreosot och arsenik, vilka är cancerframkallande. Ger även utsläpp av formaldehyd som är irri-terande för luftvägarna.

Spillolja
Ger utsläpp av PAH:er  och olika tungmetaller, t.ex. bly och kadmium, som kan ge njurskador, benskörhet, foster- och nervskador. Tungmetaller är mycket giftiga och kan ge stora skador hos organismer i naturen, särskilt i kombination med försurande ämnen.

Möbler och textilier
Innehåller flamskyddsmedel som vid förbränning bildar dioxiner som kan ge upp-hov till försämrat immunförsvar, cancer och störning av reproduktionen.

Plast
Vid eldning av all slags plast frigörs dioxiner men även PAH:er av vilka flera är cancerframkallande. Även isocyanater från polyuretanplaster kan bildas vilka kan orsaka astmasjukdomar vid upprepad inandning av ämnet. Personer som redan har astma kan reagera vid första eldningstillfället.

Elavfall och metallskrot
Skapar vid förbränning PAH:er och bromerade dioxiner. Tungmetaller kan frigöras, såsom bly, kadmium och kvicksilver, vilka kan orsaka skador på njurar och nervsystem.

Däck och gummi
Ger utsläpp av dioxin och PAH:er. Men även svaveldioxid som leder till försurning av våra sjöar och vattendrag.

Vad får du elda?
Du får elda torrt trädgårdsavfall som inte kan nyttjas för kompostering om det sker i ett område som inte är tätbebyggt. Tänk då på att försiktigt flytta din hög ett tiotal meter innan du tänder så att inga sovande igelkottar omkommer i lågorna. I tätbebyggda områden är det inte tillåtet med öppen eld. Det regleras i Örnsköldsviks kommuns föreskrifter om avfallshantering. Om du är osäker på vad som räknas som tätbebyggt område, kontakta plan- och miljökontoret. Rent träavfall får eldas i egen panna för energiutnyttjande.

Majbrasor är undantagna eldningsförbudet. På majbrasan får du lägga kvistar, gre-nar och rent trä.

Observera att även räddningstjänsten har regler för öppen eldning som syftar till att förebygga bränder. Se www.ornskoldsvik.se, eller kontakta räddningstjänsten, 0660-787 50.

I villapanna, öppen spis, braskamin och liknande får endast ren och torr ved eldas.

 
Här kan du i stället lämna ditt avfall:
För att bli av med ditt avfall ska du använda dig av de system som finns för hanter-ing av olika material i Örnsköldsviks kommun.

Må återvinningscentral
Här kan du som privatperson lämna ditt sorterade avfall kostnadsfritt, förutom hushållsavfall som ska lämnas i ditt avfallskärl.

Återvinningsstationer
Finns på flera ställen, se Örnsköldsviks miljökalender eller www.ftiab.se. Här läm-nas hushållens förpackningar av plast (hård- och mjukplast), papper, metall, glas och returpapper.

Mobila återvinningsgårdar
Här kan du som privatperson lämna elektroniskt avfall, kyl och frys, farligt avfall, järnskrot, trä, trädgårdsavfall och brännbart avfall. De mobila åter-vinningsgårdarna besöker 20 platser 2-4 gånger per år och är bemannade. Företag och jordbruk kan lämna farligt avfall mot betalning. Läs i Örnsköldsviks miljökalender eller på www.mivaovik.se för information om vilka veckor den kommer till en plats nära dig.

Större elektriska produkter
Kyl, frys och elektronik hämtas kostnadsfritt en gång per månad på samma plats som avfallskärlet. Information om hämtningsdag och anmälan finner du i Örn-sköldsviks miljökalender eller på www.mivaovik.se.

Grovsopor
Grovsopor från ditt hushåll är avfall som är för stort för en soptunna och som inte hör hemma bland allt annat som du kan sortera ut för återvinning. Det kan vara möbler, barnvagnar, cyklar, skidor, mattor och liknande, det vill säga hushållets lösa inventarier. Hämtning görs hos dig som har ett sopkärl, 4 gånger per år. Se Örnsköldsviks miljökalender eller www.mivaovik.se för beställning av hämtning.

Kompostering
Trädgårdsavfall från fastigheten får komposteras på fastigheten utan särskild anmälan.
Kompostering av matavfall på den egna fastigheten ska ske i skadedjurssäker behål-lare och på sådant sätt att olägenhet för människors hälsa eller miljön inte uppstår. Fastigheten skall ge utrymme för användning av kompostjorden. Kompostering av matavfall ska anmälas skriftligen till plan- och miljönämnden. Blankett finns att hämta på www.ornskoldsvik.se.
Kompostering av latrin ska göras i särskild avsedd anläggning på den egna fastighe-ten, s.k. förmultningsanläggning eller annat liknande omhändertagande för an-vändning av näringsämnen på fastigheten. För kompostering av latrin ska ansökan lämnas in till plan- och miljönämnden.

Hushållsavfall
Alla hushåll där hushållsavfall uppstår, ska ha ett abonnemang för hämtning av detta. Med hushållsavfall menas det avfall som återstår efter sortering och eventuell kompostering.

Publicerat