Politik

Jakob fick stöd för sitt e-bibiliotek

Miljöpartiets kongress gav idag sitt stöd till en motion från Örnsköldsviks unge riksdagskandidat Jakob Lundgren. Förslaget handlar om upprättandet av ett nationellt e-bibliotek.
Under helgens kongress i Uppsala ska Miljöpartiet enas om ett valmanifest, välja språkrör och ta ställning till politiska förslag. En av motionerna som väckts till möte, och som så fick stöd, handlar om skapandet av ett nationellt e-bibliotek och skrevs alltså av 19-årige Jakob Lundgren från Örnsköldsvik.

– Beslutet är en stor seger för alla oss som tror på fri information och en viktig del i utvecklingen av det svenska kunskapssamhället, säger han. Med en sådan bibliotekspolitik kan alla kommuner erbjuda en god e-bibliotekstjänst som inte begränsas av kommersiella intressen.
Samtidigt undviker vi att slösa kommunala resurser på att upprätta 290 parallella system för hantering av e-böcker.

Nyligen släppte Sveriges Kommuner och Landsting en rapport där de efterfrågade just en sådan åtgärd. Där föreslås att det Kungliga Biblioteket skulle få nationellt ansvar för att utveckla e-tjänster och samordna en databas.

– Utvecklingen går mot ett uppkopplat samhälle och vi måste på en nationell nivå kunna möta de behov de lokala biblioteken har, säger Jakob. SKL har själva sagt att de efterfrågar en sådan här tjänst och jag är nöjd att Miljöpartiet nu går deras vilja till mötes.

Publicerat