Nyheter/Reportage

Sist in först ut missgynnar unga

LAS missgynnar unga människor.
Det anser nästan 70 procent av Sveriges 18- till 29-åringar.
Och de får medhåll av 59 procent av allmänheten.
– Det bästa sättet att fly från ett problem är att lösa det; ta bort turordningsreglerna för småföretagen, säger Företagarnas vd, Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Företagarnas undersökning ger konkret stöd för att turordningsreglerna är ett verkligt problem för dagens unga. Det finns också ett starkt stöd i forskningen att anställningsskyddet missgynnar marginalgrupper på arbetsmarknaden, bland dem ungdomarna. Reglerna innebär även att småföretagen missgynnas då reglerna inte tar hänsyn till vad som är bäst för det lilla företagets överlevnad.

– Småföretag utan kollektivavtal saknar dessutom möjligheter att ”köpa bort” regelverket, som stora företag kan göra. Det kan äventyra hela företaget och alla jobben, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Företagarna vill att mindre företag (1 till 10 anställda) helt ska undantas från turordningsreglerna och att upp till 20 anställda ska kunna undantas i större företag.

– Det bör utredas om a-kassan ska höjas i samband med ändringen. En sådan modell skulle ge fortsatt grundtrygghet, utsätta småföretagen för mindre påfrestningar och tillåta ungdomar att ta klivet in på arbetsmarknaden, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Publicerat