Samhällsinformation

Organisationer samarbetar mot narkotikan

Under maj och april i år kom det in 97 anmälningar om narkotikabrott i Örnsköldsvik, en ökning med 40 jämfört med förra året. För att lösa den ökade narkotikaanvändningen har kommunen anställt Hanna Wallin, som ska jobba förebyggande mot de alltmer populära drogerna.

– Det största problemet är attityderna till narkotikan, säger Wallin till Sveriges Radio. Det är okej att prova och att man tycker att det är okej att ”partydroga” och att det finns "lightdroger".

Hon tror att en liberalare och slappare attityd gjort att narkotikabruket ökat betydligt de senaste 10 åren. År 2000 anmäldes till exempel endast 4 narkotikabrott under maj och april, till skillnad från årets 97.

Nu ska bland annat polisen, landstinget, kommunen och ideella organisationer stärka samarbetet för att förebygga droganvändningen. Tanken är att jobba mycket förebyggande med unga.

– Vi ska minska nyrekryteringen av dem som riskerar att bli missbrukare, säger Hanna Wallin.

Narkotika
är ett samlingsnamn för illegala rusmedel av olika art. Den medicinska termen narkotika innefattar endast sövande och smärtstillande medel - framför allt opioider som morfin och heroin. Inom juridiken syftar narkotika på de substanser som narkotikaklassats av de olika ländernas myndigheter. I dagligt tal innefattar narkotika oftast alla icke socialt accepterade rusmedel, oavsett legal status eller medicinsk effekt (såvida de inte används som läkemedel), och då används ofta istället det besläktade slanguttrycket knark.
Källa: Wikipedia

Publicerat