Samhällsinformation

En renare Östersjö, tack!

Höga Kusten är ett unikt världsnaturarv med en miljö som inte finns någon annanstans i världen. Men varannan svensk oroar sig för Östersjöns tillstånd.

Naturvårdsverket har frågat 1017 slumpmässigt utvalda personer om hur de upplever havsmiljöns tillstånd i deras närområde. Två av tre svarade att de upplever att tillstånder försämrats de senaste tio åren, och att de är oroliga för Östersjöns framtid.

− Vi svenskar uppfattar havsmiljön som betydelsefull. Något vi sett bevis på tidigare, även i ekonomiska studier där havsmiljön värderats. Där pekar allt på att det samlade värdet av havens ekosystemtjänster är så högt att vi inte har råd att låta dem gå förlorade, säger Katrin Zimmer, miljöekonom på Naturvårdsverket.

 

Det som toppar listan för vad vi svenskar anser vara ett stort problem eller väldigt stort problem är:

¤  Tungmetaller och andra miljögifter

¤  Risken för ett stort oljeutsläpp

¤  Nedskräpning

 

Trots alla hot och växthuseffekter som dagligen dyker upp i tidningar och annan media, finns det små, enkla saker du kan göra för att vi inte ska råka ut för ett Höga Kusten-Ragnarök. Här följer några tips:

¤  Plocka undan ditt skräp efter dig. Inte bara enkelt, utan också trevligt för den som kommer till stranden efter dig.

¤  Undvik att köpa svartlistad fisk, så som hälleflundra, ål, torsk och rödspätta. Välj istället strömming, alaska pollock eller abborre.

¤  Panta burkar. Inte bara miljövänligt utan också ekonomiskt! Struntar du i de små extraslantarna kan du alltid låta barnen göra slitgörat, för att fylla på sin spargris.

Publicerat