Mat & dryck

Surströmmings- premiär den 19 augusti

På 70-talet trodde man inte att den hade någon framtid. Det visade sig vara fel. Surströmmingstraditionen lever vidare i största välmåga och konsumtionen har snarare ökat än minskat sedan dess. Det finns både en surströmmingsakademi och ett surströmmingssällskap för den hängivne att bli medlem i.

Tredje torsdagen i augusti är det surströmmingspremiär. Eller rättare sagt så var det till för ca 10 år sedan då Livsmedelsverket slopade lagstiftningen om den första försäljningsdagen.

Lag eller inte, traditioner är till för att bevaras varför man fortsätter att hålla fast vid detta magiska augustidatum. Ca 650 ton strömming syras varje år och i stort sett allt konsumeras här i Sverige och då framförallt i Norrland. Bara någon procent exporteras till Norge, Finland och Japan.

Den amerikanska marknaden får också några burkar, gamla svenskättlingar månne?

Surströmming har fått sitt namn av syrad strömming helt enkelt. Ett mjölksyraenzym i ryggraden blir verksamt om de rätta betingelserna; salt och temperatur är gynnsamma. Fisken börjar jäsa, mjölksyra och olika aminosyror uppkommer.

Syrorna har en antibiotisk effekt. Aminosyrorna är smaker. Metoden är mycket gammal och ett sätt att konservera fisk på. Idag handlar det bara om smakupplevelse som så mycket annat som från början var ett sätt att hantera livsmedel på, såsom torka, salta, grava, röka m.m.

Surströmming lämnar ingen oberörd! För mer spännande information och smakfulla recept, gå in på surströmmingsakademins hemsida: www.surstromming.se

Publicerat