Örnsköldsvik

Sven har följt Botniabanan under 24 år

– Jag är full av känslor, säger Sven Lindblom under invigningsresan.

Sven Lindblom, pensionerad journalist och under många år kommunreporter på Örnsköldsviks Allehanda, har ett särskilt förhållande till Botniabanan.

– Jag har skrivit om den under 24 år och jag minns när Stellan Lundberg kom och presenterade sin idé om Botniabanan och kunde visa att det fanns lönsamhet i att bygga den. Ibland har jag snudd på bett till Gud att jag skulle få uppleva den här invigningen. Jag är full av känslor, det är en gripande stund, säger Sven när invigningståget rusar fram i 200 kilometer i timmen på väg mot Örnsköldsvik.

Alla artiklar som Sven skrivit om Botniabanan genom åren ledde fram till att han även fick uppdraget att skriva en bok om banan.

– Jan Bergman (informationschef på Botniabanan red. anm.) bjöd ut mig och frågade om jag hade lust att skriva en bok om Botniabanan. Ett otroligt intressant arbete som pensionär att få dokumentera det här.

Nu till veckan görs dessutom en intervju med Sven Lindblom som ska sändas i Sveriges Radios Vetenskapsradion.

Sven är övertygad om att Botniabanan kommer att få stor betydelse för Örnsköldsvik och regionen i stort.

– Vi växer ihop med Umeå när det gäller arbetspendling, utbildning, sjukvård och kultur inte minst. Vi har redan i dag en gemensam arbetsmarknadsregion med Umeå och Botniabanan kommer att underlätta pendlingen.

Själv ser han fram emot att få börja använda Botniabanan som resenär.

– Jag har en son i Sundsvall och en dotter i Uppsala. Det ska bli skönt att kunna ta tåget och hälsa på.

Publicerat