Örnsköldsvik

Lyckad start på jakten i Björna

Diesel tog sin tionde älg tillsammans med husse Mikael Brodin.

Mikael Brodin och hans jämthund Diesel, som vi berättade om i fredagens Tidningen 7, hann knappt komma på plats i skogarna utanför Björna på älgjaktens första dag innan det blev utdelning.

– Han började skälla direkt när jag släppte honom, berättar Mikael, som däremot fick hålla sig till tåls ett bra tag innan bössan kom till användning i den täta skogen.

– Jag har GPS på Diesel och ett tag var jag bara 30 meter ifrån utan att kunna se honom.

Underbar morgon

Det är en fantastiskt vacker höstmorgon, helt stilla och molnfritt. Vid sextiden är det bara fyra grader men solen börjar stiga upp över bergsryggen och i takt med att ljuset värmer upp luften tilltar fågelkvittret runt omkring oss. En bit bort spelar en orre.

Klockan 07.15, halvannan timme sedan jaktlaget var på plats för årets första jaktdag, smäller det. Ett välriktat skott och en kviga som fötts i fjol fälls till marken.

– Första älgen med nybössan! konstaterar Mikael glatt innan han påbörjar arbetet med att ta ur älgen.

Med van hand öppnar han hals och buk och plockar ut innandömet, försiktigt för att inte sticka hål på magsäcken. I den svala morgonluften ångar det om den urtagna älgkroppen.

– Hjärtat är mitt, det enda jag får av den här älgen.

I vilken ordning de skjutna älgarna ska tilldelas inom jaktlaget är nämligen bestämt på förhand.

Björnföda

Magsäck och inälvor lämnas kvar och blir till föda för bland annat korpar – och björn. I just det här jaktlaget sköt man för övrigt en björn för ett par år edan. En nalle på dryga 200 kilo.

– Skinnet ligger hemma på golvet, berättar jaktledaren Peter Christoffersson, produktionschef på Holmen Skog i Örnsköldsvik.

Jakten är skogsvård

För skogsbolaget Holmen är det av största vikt att skjuta den tilldelning man har, älgstammen har de senaste åren ökat i våra trakter och därmed även betesskadorna på skogen. Skador som årligen kostar skogsbolagen väldigt mycket pengar.

Det här 13 man starka jaktlaget, som till hälften består av Holmen-anställda eller pensionerade Holmen-anställda, har i år en tilldelning på 18+18 djur, alltså 18 vuxna och lika många kalvar.

– Vi har strikta krav inom Holmen hur mycket vi ska skjuta av och vi jagar tills vi nått målet. På slutet kan det bli en kamp mot snön, säger Peter. Älgjakt är för oss en blandning mellan nöje och skogsvårdsarbete. Jaktlagen utför ett viktigt uppdrag åt Holmen, ett uppdrag som måste utföras.

Just det här jaktlaget är ett av 16 lag i ett stort älgskötselsområde, ett område där Holmen är huvudsaklig markägare.

Trevligt fritidsjobb

En halvtimma innan Mikael och Diesel fick deras första älg för säsongen fällde jaktlaget en ung oxe – en pinntjur. Två älgar direkt i inledningen av jakten alltså, men frågan är om det blev någon mer jakt under måndagen. Värmen steg snabbt och därmed har hundarna svårt att få upp vittringen på älgarna.

I väntan på att Diesels älg ska transporteras ur skogen tar Mikael, Peter och jaktkollegan Mats Larsson igen sig med en kaffetår i det vackra vädret. Peter får slutordet:

– Det är ett ovanligt trevligt jobb vi utför på vår fritid, särskilt en sådan här dag.

 

Publicerat