Politik

Präst, politiker och musiker

– Att vara opposition är enkelt men trist; att sitta i majoritet är svårt men roligt.
Det säger Magnus Aasa som hoppas på ett maktskifte i Örnsköldsvik.

Vad vill du som politiker?
– Jag vill vara med och påverka samhället i en god riktning för alla, med betoning på alla. Jag känner att jag kan vara med och påverka även om det kanske inte alltid syns i besluten som tas i kommunfullmäktige. Påverkan finns i processen.

Viktigaste valfrågan för dig?

– Förbättrad service och tjänster till kommunens invånare. Vi jobbar med ett förslag om att vi ska införa kommunala tjänstegarantier. Jämför med när du köper en bil, då får du garanti. Vi menar att kommunen ska ge garantier för de tjänster man erbjuder. Garantin är också en tydlig signal om att kommunen tror sig göra ett bra jobb.

– Företagande är också en viktig fråga för att skapa fler jobb och mer skatteunderlag till kommunen. I kommunens upphandlingar bör närproducerade tjänster och produkter, till exempel mat, viktas högre. Är det värt att det kanske kostar lite mer för att spara miljö och stötta lokala företag? Svar: ja.


Hur står ni i regionfrågan?
– Vi jobbar vidare mot en region oavsett det tillfälliga stoppet. Regionutveckling gör att det bara kan bli bättre. Nu sitter vi i vår egna lilla sandlåda och löser inte problemen.

Vad avgör valet?

– Enklaste frågan att ställa sig är: tycker jag att kommunens inblandning i Sekab är en trygg och bra affär och vi får de satsade pengarna tillbaka ska jag fortsätta rösta på socialdemokraterna. Men anar jag att det inte håller är det dags att alliansen tar över. Jag kom hit 1998 och insåg snabbt hur osunt det är att en kommun styrs av en absolut majoritet. Demokratin bygger på att makten skiftar.

– Vad som avgör valet är också vems verklighetsbeskrivning folk tror på. När socialdemokraterna säger att regeringen misslyckats med jobbpolitiken – är det sanningen? Eller är sanningen att vi haft en global finanskris och att Sverige är det land som klarat krisen bäst? Frågan är vilken verklighetsuppfattning man tror på, det avgör valet både kommunalt och nationellt.


Vad ska kristdemokraterna göra för att vinna valet?
– Man ska framförallt kolla på vår laguppställning. Vi har Soledad Henriquez, Lars Eidenvall, Birgitta Sedin och Lars Forssén. Det är sådana här människor vi ska släppa loss för att leda kommunen. Från vår sida funderar vi mycket på vem som ska bestämma, är det politiker som ska bestämma över allt i vardagen eller är det folk vid köksbordet? Svaret är folket, därför är valfrihet en av de viktigaste frågorna. Det är därför vi så envist driver frågan om vårdnadsbidrag. Jag ser helst att alliansen leds av oss Kristdemokrater, vi delar många goda värderingar med vänstersidan som behöver få starkt utrymme på högra planhalvan.

Hur gör du för att nå ut till väljarna?
– Traditionell valrörelse, hemsida, mun mot mun-metoden, köksbordssamtal och torgmöten. Det som tillkommer är att jag själv skriver en liten bok, ”Min väg till Kristdemokratin”, och skickar med en skiva med nyskrivet material.

Vilket är det största problemet i Örnsköldsvik och vad skulle du vilja göra åt det?
– Vi har för lite pengar vilket leder till skolnedläggningar och att vi inte kan rusta vägar och vattenledningar. Vi ser tre sätt att få in pengar: 1. Inför en ny politisk organisation. 2. Treblocksreformen som pågår av förvaltningarna just nu, något vi verkat för länge och som borde skett tidigare. 3. Fler företag som etablerar sig i Ö-vik, nya företag som vågar växa och skapa arbetstillfällen.

Vilket är det bästa politiska beslut som tagits under den senaste valperioden?
– Om jag ser på det senaste året så är det att bifalla Lars Näslunds (M) motion om utbildning i främlingsfientlighet. Det är en väsentlig fråga hur vi tar emot människor som kommer till Sverige, det grundläggande problemet är att vi inte ser de resurser de tillkommande tillför. Detta har att göra med främlingsfintlighet och fördomar, vi måste jobba stenhårt med den biten. Alla människor mår bäst av att få bidra, inte av att få bidrag. Vi kristdemokrater välkomnar fler utlandsfödda till Ö-vik, vi vill se ett mer multikulturellt samhälle.

Om du fick göra en sak för att göra Örnsköldsvik bättre – vad skulle du göra då?
– Jag vill placera Ö-vik på musikkartan. Vi har resurserna för att bli en musikstad men vi har inte samordnat dem, istället slavar vi åt de stora bolagen. Här kan vi göra något själva.

 

Namn: Magnus Aasa
Ålder: 46.
Familj: Birgitta. Tre barn: Amanda, Benjamin, Elina.
Yrke: Präst och musiker.
Parti: Kristdemokraterna.
Tid engagerad i politiken: Sedan 1998.
Det här visste du inte om Magnus Aasa: Han är utbildad i överlevnadsteknik och har arbetat som officer.



Publicerat