Politik

Emil vill lyfta frågor för företagande

Folk flyttar ut, det råder jantelag, dåligt självförtroende och bidragsberoende. Det är en nedåtgående spiral och jag vill göra någonting åt det.

Viktigaste valfrågan för dig?
För mig är det Norrlands framtidsfrågor och vad vi ska göra för att vända en negativ trend. Vi behöver en ordentlig framtidsdebatt i Norrland. Jag tror att jag har bra idéer för Norrland och är beredd att kämpa för dem.

Hur ställer du dig i regionfrågan?
Jag är för en storregion. Vi kommer aldrig att få till några vettiga infrastruktursatsningar förrän vi enar oss i Norrland. Vi måste få ett slut på den här bypolitiken. Först då kan vi ta fajten med ställen som mälardalen.

Vad avgör valet 2010?
I Ö-vik pratar vi mycket om företagande, men vi måste gå från ord till handling. Nu öppnar vi inte upp de kommunala verksamheterna för företagande, så vill du öppna ett äldreboende är det skitsvårt. Jag vill driva på för utmaningsrätt för företag och konkurrensutsätta kommunal verksamhet. Det kanske inte är så poppiga saker och det är svårt att göra det till en stor valfråga, men i slutändan är det jätteviktigt att underlätta för företagande. Inför valet kommer höra mycket om folk som lovar att de ska fixa saker. Vi ska fixa så att det blir så och så många nya jobb och vi ska fixa sånt. Men det är ju tyvärr så att det inte är sant. Politiker kan inte fixa så mycket alls över huvud taget. Allt vi kan göra är att skapa förutsättningar för andra att göra saker.

Vad är det största problemet i Örnsköldsvik? Och vad skulle du vilja göra åt det?
Det största problemet är att vi blir färre och det finns många orsaker till det. Vi måste skapa förutsättningar för eget företagande, för att folk ska kunna bo i Ö-vik och jobba i Umeå och vice versa och för att folk ska kunna bo kvar på landsbygden. Behålla byskolor och se landsbygden som en resurs. I turism och gröna energislag till exempel.

Vad är det bästa politiska beslut som tagits under den senaste valperioden?
Jag tycker det var när vi nyligen möjliggjorde för skapandet av trygghetsboendet i Bredbyn. Det är ett koncept det är brist på, det är en satsning på landsbygden och det är extra roligt när ett lokalt engagemang, som det här verkligen var, lönar sig.

Om du fick göra en sak för att göra Örnsköldsvik bättre – vad skulle du göra då?
Jag skulle nog göra det som krävdes för att Foppas hotell i hamnen blir byggt. Ett stort hotell med en schysst restaurang skulle göra mycket för nöjeslivet. Det skulle ge möjlighet till turism och vitalisera stadskärnan.

Fakta: Emil Källström

Ålder: 23 år

Familj: Mamma Anna-Britta, pappa Anders, syster Karin och farmor Rakel.

Yrke: Student – civilekonom.

Parti: Centerpartiet:

Tid engagerad i politiken: Fem år.

Det här visste du inte om Emil Källström:

– Jag fick en motorsåg i 17-årspresent. Det var en glad överraskning. Vedklyvning har alltid varit en stor del av mitt liv och när jag blev 17 fick jag ta steget från att klyva och stapla till att också kapa veden.


Publicerat