Politik

Den sympatiske trotjänaren

Han har varit engagerad i Folkpartiet i snart 40 år och har än inga planer på att lägga av. Stora och små samhällsfrågor har alltid engagerat Gunnar Melin som tror på ett maktskifte i Örnsköldsvik i september:
– Det är läge för det nu.

När partikamraten och riksdagsledamoten Sigge Godin, i början på 90-talet, engagerades i Nordiska rådet var det nära att Gunnar Melin blivit heltidspolitiker. Men bara nära. I övrigt har han genom alla år engagerat sig politisk bredvid arbetet med artikelregistrering på M-real i Husum. En kombination han trivs med.

Vad vill du som politiker?
– Vara med och påverka, delta i beslutsprocesser och tillsammans med andra medverka till att vi tar kloka beslut i Örnsköldsvik. För mig faller det sig naturligt och det skulle inte fungera att ha ett liv utan att vara samhällsengagerad.

Viktigaste valfrågan för dig?
– Det är än en gång vikten av att det finns valfrihet. Att kommuninvånarna själva får välja på den service som erbjuds. Jag tänker på exempel som läkare, vårdcentral och kanske till och med skola.  Frihetstanken som innebär möjligheter har alltid legat oss folkpartister varmt om hjärtat.

– Man får naturligtvis inte göra hur som helst, men möjligheten att få välja istället för att styras är viktig. När ett sådant system fungerar är det oslagbart.

 Hur resonerar du i regionsfrågan?
– Jag har alltid varit positiv till tanken om ju större desto bättre och så är det definitivt i det här fallet. I Norrland skulle en större region innebära att vi sparar mycket pengar i en rationaliserad byråkrati. Minns jag rätt tror jag att det rör sig om närmare 250 miljoner kronor.

Vad avgör valet?
– Jobben får alltid en central roll och debatteras flitigt på alla nivåer i en valrörelse. Det blir avgörande när folk får klart för sig vilka som lägger ner mest möda för att stimulera till nyföretagande, underlätta för små företag och verka för möjligheter till exempelvis lärlingsjobb.

– Sedan handlar det naturligtvis om vilket förtroende alliansregeringen lyckats skapa under den här mandatperioden. Om väljarna tagit till sig att det under en mycket tuff global lågkonjunktur och finanskris bedrivits en ansvarsfull politik som inneburit att Sverige är ett av länderna som klarat sig bäst.

Vad ska Folkpartiet göra för att vinna valet?
– Genom att visa att vi vill ta ansvar och se till att vi har god ordning på grejerna. Kommunalt innebär det, bland mycket annat, att vi vill visa att vi inte accepterar att man utsätter kommunmedborgarna för den ekonomiska risken som fallet är kring Sekab. Turerna kring det kommer såklart vara ofrånkomliga i den lokala valdebatten.

Vad är det största problemet i Örnsköldsvik och vad skulle du vilja göra åt det?
– Ärligt talat så tycker jag att det största problemet i Örnsköldsvik är att sossarna suttit vid makten alldeles för länge. I vissa funktioner blundas det för alternativen och att verksamheter formats om i bolag är vi folkpartister inte förtjusta i. Tanken med aktiebolag måste ju vara att det ska bli en eller annan krona över, men bolagen går dåligt och driver man inte bolag i vinstsyfte är det bättre att återgå till förvaltningsform.

– Därför vill jag lösa det största problemet i Örnsköldsvik med att vi i alliansen vinner valet.

Vilket är det bästa politiska beslut som tagits under den senaste mandatperioden?
– När vi bestämde oss för en rejäl satsning på trygghetsboende och samarbeta med andra aktörer för att göra den typen av satsningar möjlig. Det var ett bra beslut och ett annat jag tänker på är nybyggnationerna av Bjästaskolan och Själevadskolan.

Om du fick göra en sak för att göra Örnsköldsvik bättre – vad skulle det vara?
– Satsa på skolorna och se till att alla duktiga och engagerade lärare i Örnsköldsvik får bättre förutsättningar att göra ett bra arbete. Inte minst lokalerna måste vara i bra skick för att undervisning och inlärning ska fungera.  Att det finns skolbyggnader som inte håller måtten är katastrofalt.

 

Fakta: Gunnar Melin

Ålder: 54 år.

Familj: Sambo med Lena. Sonen Magnus, 30.

Yrke: Fabriksarbetare.

Parti: Folkpartiet.

Tid engagerad i politiken: Sedan 1971.

Det här visste du inte om Gunnar Melin:

Att han älskar dansbandsmusik och speciellt Lasse Stefanz. Att han klyver 40 kubikmeter ved varje år och när tid medges gärna löser korsord.


Publicerat