Husum

Unikt hälsoprojekt i Grundsunda

Hur mår och vad vill pensionärerna i Grundsunda?
Det ska projektet Hälsa och livskvalitet tar reda på, dokumentera och använda på nationell och internationell nivå för att förebygga åldersdepression.

– Det här är en fantastisk möjlighet för oss att inte bara sätta vår kommundel på kartan. Vi kan också göra en viktig insats för de åldrande i Sverige, säger Åke Nygren, professor vid Karolinska Institutet.

10 000 slumpvis utvalda förtids- och ålderspensionärer i Sverige har fått ett frågeformulär där målsättningen är att kartlägga förekomsten av depression och hitta förebyggande metoder. I Grundsunda får, i dagarna, alla pensionärer mellan 55 och 80 år enkäten och bland dem görs dessutom ett flertal djupintervjuer.

– Bland pensionärerna finns enorma erfarenheter som är så oerhört värdefulla i ett projekt av det här slaget. Vi vill att det ska bli ännu bättre att bo, leva och åldras i Grundsunda och fyller man i enkäten hjälper man till både på lokal och nationell nivå, säger Yvonne Häggström, ordförande i Grundsunda Framtidsgrupp och medlem av projektets ledningsgrupp.
Förutom Karolinska Institutet och framtidsgruppen deltar forskningssköterskan Maud Gustafsson samt vårdcentralen i Husum.

– Det känns jättespännande att få vara med i projektet redan på det här stadiet. Att med hjälp av forskning hitta former för ett förebyggande arbete känns för oss viktigt och stimulerande, säger vårdcentralchefen Kristina Nordlund.

Publicerat