Malin H

Jag vill bo i en svamp, annars får jag kramp!

Sedan jag flyttade till landet ger jag mig själv mer tid än då vi bodde i stan. Jag ger mig gärna ut i naturen och vissa gånger känner man sig rikare än andra då man återvänder!

Trattkantareller är min favorit då det kommer till svamp. Ja, också shii-takesvamp, men den har jag ännu inte stött på i de Norrländska skogarna! ;)

Vi torkar alltid våra trattisar eftersom vi tycker det blir bäst så. De gula kantarellerna brukar vi förvälla lätt och sedan frysa in.
Det kan vara smart att dela trattisarna då de ofta läggs små ägg i mängder inne i det ihåliga röret som utgör dess svampfot. Vi lägger dem sedan på en plåt och vänder de ett par gånger per dag i ett par dagars tid. Då de torkat helt ska man kunna smula sönder dem lätt med fingertopparna och då förvarar man dem sedan i en luftät burk i ett mörkt och svalt utrymme. De håller i flera år och är tacksamma att hitta inne i svalen då man t.ex. vill toppa pizzan med något gott, snabbt och enkelt svänga ihop en pastasås, på kort tid vill åstadkomma en god stuvning till omeletten eller varma mackorna, eller göra en soppa eller sås som komplement till middagen.

Man förstår nästan inte hur bra vi har det i Sverige då det kommer till allemansrätten; att bara kunna dra på sig gummistövlarna, ta korgen under armen och ge sig ut på jakt - svampjakt!

Plockar ni svamp?

Publicerat