Malin H

TV - ett nödvändigt ont?

I stan stod på TV på jämt. I princip. I alla fall innan vi blev råbarkade ekonördar...hur har flytten till landet påverkat det?

I stan stod på TV på jämt. I princip. I alla fall innan vi blev råbarkade ekonördar! Mern även sedan vi började tänka på miljö och ekologi såg vi mycket på TV även om det då var mest på kvällstid. Det var inte förrän vi fick Leon som vi kände att NEJ, vårt barn ska inte växa upp framför en TV. Så har det heller inte blivit, han ser aldrig på TV eftersom vi aldrig ser på det, och de få gånger vi faktiskt gör det är det efter hans sovtid. Han har några DVD-filmer (bl.a. tecknade Pippi Långstrump, Barnen i Bullerbyn och Pingu (original med lera, inte de tecknade varianterna) samt några fler) som han fått i namngivningspresent, till jul och födelsedag som vi tittar på tillsammans med honom vid speciella tillfällen. Kanske en dag då det är trist väder ute, då vi har varit förkylda eller dylikt. Men vi sitter alltid med oss, oftast båda men minst en av oss, för vi vill inte att TV'n eller DVD-spelaren ska bli hans barnvakt och bästa vän då han växer upp. Och han saknar ju såklart inte det eftersom han inte är van något annat!

Tittar ni mycket på TV hemma hos er?

Vi har båda två fastnat för den lättsamma underhållning Idol bjuder på så vi försöker titta så mycket på de veckor audition-turnén är, och sedan fredagsfinalerna. Vi är båda musikintresserade och eftersom de flesta ser Idol så är det kul att hänga med; Idol är ju oftast på om fredagskvällarna då man är borta på besök hos någon eller så vill folk gärna se det om de är på besök hos oss en fredag.
Som jag tidigare nämnt så är jag oerhört förtjust i Top Model på TV 3 - förmodligen för att det är en sådan oerhörd kontrast till mitt liv som ekonördande lantlolla i en gammal byskola. ;) Men också för att jag, mitt osminkade yttre till trots, är väldigt intresserad av hår, make up och mode och mitt favoritavsnitt i alla säsonger är just makeover-avsnittet då alla får sina nya looks!
Ja, det innebär alltså att Tv:n är på två kvällar i veckan här hemma. Däremellan så har vi den inte påslagen "bara för att" utan vi slår på det klockslag det ska börja och slår sedan av då det är slut. På så vis slipper man den våg av skit-reklam som spottas ut genom bildskärmen i högt ljud och med grälla, flimrande färger.

Skulle du kunna tänka dig att vara utan TV?

Skulle vi då kunna tänka oss vara utan TV? Ja, för TV-kanalutbudets skull eftersom de program vi nu ser finns tillgängliga via webben på play-kanaler. Nej, för filmtittandets skull eftersom vi är riktiga filmnördar som gärna ser film då tid finns (vilket det aldrig verkar göra nu för tiden) och TVn då är vår kanal mellan DVD-spelaren och våra gloende ögon.

Vad gör vi då nr vi har TVn avslagen och man "normalt" skulle se struntprogram som ingen egentligen lägger så stor vikt vid men ändå känner sig manade att titta på? Vi läser böcker, vi gör yoga, Johan målar tennfigurer, jag jobbar bort lite, vi fixar och donar hemma, vi kanske bakar en kaka etc.

Vad skulle du göra om inte du tittade på TV? Skulle du sakna TVn?

För att använda ett Vänner-citat så känns det som om vi har fått en gåva med tid genom att välja bort det där betydelselösa zappandet mellan kanalerna som i många hem upptar hela kvällarna. Vi får tid till att göra andra saker som ger oss mer och nu tänker vi inte ens på det längre, vi saknar inte ”reklam-washingen” som vi ofrivilligt utsattes för och vi saknar inte att vara fast i alla såpa-träsk.

Hur tänker du?

Publicerat