Evenemang

Björn Skifs tände publiken

Ett proffs på scenen med en röst som håller.

Björn Skifs har hunnit bli 63 år men av det märks ingenting, även om han stundtals skämtar om sin ålder. När han nu gästar Örnsköldsvik för fyra shower i Fjällräven Center bjuder han på ett potpurri från sin långa karriär och han gör det på ett sätt som imponerar.

Men så har han också 17 personer till hjälp på scenen. Ett tajt och skickligt band på nio man på ett rörligt podium, därtill sex dansare och två luftakrobater som hela tiden förgyller låtarna.

Scendekoren skiftar ständigt och här har man lyckats pricka helt rätt. I "Fångad i en dröm" klättrar självlysande spindelmänniskor omkring i ett stort spindelnät. "In dreams" blir effektfullt drömsk med luftakrobatik och prinsessbröllopslåten "I'm standing by an angel" får publiken att tjuta av lycka.

I den säregna översättningen av Village Peoples hit YMCA, som i Björns tappning blir en hyllning till den gamla meteorologen Åsa Bodén, projiceras jättebilder på henne. "Härligt härligt men farligt farligt" förvandlas till flamenco med nio akustiska gitarrer i en kul formation.

Det händer hela tiden något nytt för varje låt och däremellan blir det en hel del mellansnack om Björns karriär och hans problem med sina ojämna tänder. Han visar också sin bredd när han plockar fram den gamla bonniga gubben Örnest för att i nästa stund bjuda på "I mörkret med dig" som barbershop med ny text om tv-program och därefter bjuda på den mycket finstämda svensktoppslångköraren "Håll mitt hjärta".

I en så stor arena som Fjällräven Center är det ett svårt jobb att få till bra ljud men man lyckas rätt bra, även om Björns röst drunknar i de tyngre låtarna. Men han sjunger fortfarande riktigt bra, inte minst i det svettiga 60-tals-soulmedleyt.

Givetvis kommer Björns enda discolåt "Krama dig" (även om han erkänner att han hatar disco), Melodifestivalbidraget "Michelangelo" och dunderhiten "Hooked on a feeling" - och då har han fått publiken att dansa.

Ni som har biljett till i kväll eller till någon av lördagens två shower kan se fram emot två och en halv timmas underhållning av hög klass. Men försök att inte lämna arenan så fort som möjligt, redan innan det är slut, som många av torsdagens gäster gjorde. Det känns om inte annat ofint mot artisterna på scenen. Så bråttom hem hade ni väl inte?

Publicerat