Du är här

2010-10-28 - Elena L
  • Jag, utan smink :D

Att lägga en bas

Jag visar vad en bra bas kan göra för dig:

Bas, grund, foundation, bruncreme... Många ord för i stort sett samma sak (många stockholmstjejer verkar använda ordet bruncreme för foundation). 

En bas används för att döja eller framhäva, oftast dölja. Men med tilläggsprodukter behöver du inte se ut som en platt kakig docka utan ansiktsdrag. Visst har många av oss provat det här med goth, att sminka sig så vit som möjligt, men bara för att man vill vara blek som en docka innebär det inte att ditt ansikte behöver se ut som ett pappersark utan mänskliga konturer.
Eller i och för sig, det beror ju helt och hållet på vilken look du vill ha.

Jag använder min bas för att jämna ut hudtonen, dölja finnar, plitor, röda områden och groparna jag har på kinderna (efter otal timmar framför spegeln på jakt efter finnar).

På första bilden här ovan ser ni hur jag ser ut utan något rent kosmetiskt på mig. Läpparna är ojämna, kinderna är gropiga och har små blåa ådror på sig, små sår... Jag tror tom att det är lite tandkräm i ena mungipan.
I alla fall så startar jag ALLTID (alltid, alltid, alltid!) med ett rengjort och återfuktat ansikte, då slipper man konstiga flagor och att huden suger åt sig hela basen, så sitter du där sedan med torra flagor som yr omkring dig. Typ mjäll i ansiktet...

Klicka vidare till bild nr2. 
Där har jag applicerat en genomskinlig primer, som gör en barriär mellan din hy och den bas som du sedan lägger.
Det förhindrar bla att basen lägger sig djupt ner i dina porer och täpper igen, dessutom så sitter ditt smink bättre med en primer
Gå till Kicks och be om ett prov på ex Smashbox's Photo Finish Primer. Den är ganska bra, men den är typ baserad på silikon och är bra om du har torr hy. Eftersom den bildar en hinna där inget kommer in eller ut, alltså ska man inte bli lika torr i ansiktet. Men den primern är ganska dyr, så det är inte något jag rekommenderar till en nybörjare, 215:-
Då skulle jag hellre rekommendera Lumenes primer som kommer i förpackningar för antingen fet hy eller för matt och trist hy, de kostar ca 120:-
Vidare har jag applicerat en gulaktig concealer över mina blå blodådror på kinderna samt över de röda partierna på näsan och kinder. Dessutom har jag använt samma concealer på min överläpp: jag har inte någon kraftig mustasch, men jag är ändå bli blåaktig på överläppen.


Steg 3 (obs, klicka vidare!)
Smacka på med din valda bas/foundation/bruncreme.
Jag brukar oftast använda en flytande foundation, men jag gillar faktiskt mineralpuder också.
Och förresten... "smacka " inte på din foundation, då kan det bli kakigt och tjockt och onaturligt. Jag använder en skunkborste från Sigma, men du kan t ex använda en svamp för applicera din foundation, eller en sk. platt foundationpensel (som jag tycker är värdelös...).
För att måla min foundation lägger jag en klutt på handen, doppar min borste en aning i klutten och sedan målar jag med cirkelrörelser på en del av ansiktet i taget tills jag inte längre får ränder eller märken i måleriet, då vet jag att den gått in ordentligt och då flyttar jag mig till nästa del av ansiktet.

Kuriosa: jag börjar alltid med höger kind med borsten, men använder jag svamp börjar jag med näsan. Jag vet inte varför.

Ni ser att mitt ansikte ser ganska platt ut va? Det är för att foundationen har samma färg överallt i ansiktet, därför ser det onaturligt ut. But babies, don't you panic.


Steg 4 (fortsätt klicka)
Nu är det dags att framhäva ditt ansikte.
Jag är ganska nöjd med mina kindben, så dem vill jag visa upp lite mer, nu när de är typ osynliga av basen.
Därför tar jag en snedskuren halvstor, halvfluffig borste och ett brunrosa blush ex. "Icy Rose" från Isadora (puder, rouge, blush, ögonskugga osv kan fungera). Jag tar upp lite puder med borsten och borsta på färgen under mina kindben, där det faller en naturlig skugga i vanliga fall. 
Genom att accentuera dina kindben ser du dessutom smalare ut i ansiktet.
Men det är inte bara där jag applicerar det brunrosa pudret, jag går dessutom upp mot och på tinningen, med en mindre mängd färg, för att skapa mer konturer.
Har du bred näsa kan du använda ditt "shading"-puder för att förminska den genom att måla på sidorna av näsan.
Jag målar dessutom under hakan i förhoppning av att skuggan ska förminska min dubbelhaka.
Tekniken att använda en mörkare nyans för att framhäva eller dölja/förminska kallas "shading", alltså skuggning.
Åh, förresten. Gothare kan med fördel använda en gråbrun färg för sin shading. Men vill ni verkligen se ut som lik så borde ni använda ett gultonat. Lik blir INTE lila/svarta/gråa, speciellt inte precis efter döden. De blir snarare gulaktiga, vaxgula. Joråsåatteh...


Sista steget (detta kan kanske gothare hoppa över)
Blush! Rouge!
När jag började sminka mig så gillade jag inte riktigt dessa produkter, jag tyckte faktiskt mest att de fick mig att se ut som en skär gris, och att skära blush gjorde mig tjockare.
Men nu har jag börjat samla på mig, när jag fattat hur fräscht det ser ut, och att det finns så många nyanser att jag inte behöver välja de grisrosa färgerna som får mig att se ut en gris alternativt ett fyllo.
För tillfället är jag på jakt efter det perfekta persikofärgade roguet.

När jag borstar på mitt rogue brukar jag följa linjen jag skapat med skuggningen i steget innan, fast inte på skuggningen utan vid sidan av, mer mot näsan än mot öronen. Jag brukar dessutom följa skuggningen upp mot tinningen, så ser inte sminkningen så tvärt avbruten ut.
Dessutom går jag nedåt en bit från skuggningen, så blir det inte en stor blaffa migg på kinden som gör mig tjock. När jag drar färgen nedåt så smalnar ansiktet av lite grann.


Jag skulle säga att vi är i stort sett klara med basen nu, men känner ni inte att det saknas något?
Jag adderade lite färg på ögonbrynen, en grafitgrå färg som kommer med en duo-penna från Isadora, mascara och läppgunk.
Läppgunket är i detta fall Lipsmackers Strawberry, en slags amerikanskt variant av Lypsyl. Fast de luktar och smakar bättre.
Just det, jag har använt ett transparent puder också, för att dels fixera själva foundationen och dels för att matta ner områden som glänser lite för mycket, tex panna och näsa.

Men kom ihåg.
Jag skäms inte en sekund när jag skiter i att sminka mig, mer än hälften av veckans alla dagar går jag osminkad.
Jag tycker inte att någon annan ska skämmas eller känna sig obekväm bara för att ni inte ser perfekta ut. 
Ni är människor, ni är så otroligt vackra ändå.


Produktlista:
Smashbox "Photo Finish Foundation Primer"
Lumene "Blue Neutralizer for dark under-eye circles"
Maybelline "Pure. Liquid Mineral Foundation", 30 Sand
MAC "Studio Sculpt SPF 15 Foundation", NC 15
Isadora "Perfect Powder Rouge", 42 Icy Rose
The Body Shop "Baked to Last Blush", Coral
Isadora "Eyebrow Lift & Define"
H&M "Eyebrow Fix"
theBALM "Sexy Mama, anti-shine, translucent powder"
Dela med dig av denna artikel på: