Nyheter/Reportage

Asbest ett problem även i Örnsköldsvik

Asbest är fortfarande ett problem för byggnadsarbetare och där är Örnsköldsvik inget undantag.

Trots att användningen av asbest är förbjuden sedan 1982 finns en stor mängd kvar. Mestadels av den återstående asbesten finns i byggnader, maskiner och fartyg.

När man arbetar med material som innehåller asbets kan man utsättas för asbestdamm, vilket kan orsaka allvarliga lungskador.

– Jag är inte orolig för egen del. Fastighetsskötare och andra yrkesgrupper som kan komma i kontakt med asbest är ofta värre utsatta, eftersom de inte känner till riskerna eller hur de ska skydda sig, säger Lars Qvarnström på företaget Ocab i Örnsköldsvik till tidningen Fastighetsfolket.

– När jag fick barn byggde jag en dusch inne i garaget. För barnens skull tar jag mig en dusch när jag kommit hem från arbetssaneringen. Om det mot förmodan finns någonting kvar så skulle jag aldrig kunna förlåta mig själv om det skadade mina barn, säger Per Brännström som även han jobbar på Ocab.

 – Ett vanligt problem med asbest är byggnadsarbetare som åker till och från jobbet i arbetskläder. Har man arbetat med asbestsanering är det naturligtvis inte lämpligt då asbest sitter i kläder och sprider sig via t.ex. säten i bilar och bussar, säger Jörgen Eriksson, arbetsmiljöansvarig på Byggnads förbundskontor.

Kostnaden för sanering av asbest är oftast väldigt dyrt för byggherrar. Det har därför blivit vanligt att använda sig av utländsk arbetskraft som utför arbetet på helgen, eftersom ingen kan kontrollera hur arbetet sköts.

 – Vi ska komma ihåg att i Sverige beräknas mer än 400 000 ton asbest vara inbyggd i byggnader. Släpper vi kontrollen över asbesthanteringen, riskerar vi att hamna i en situation med ökande antal cancerfall och förstörda liv, fortsätter Jörgen Eriksson.

Fakta om asbest

Risken att andas in asbest finns till exempel vid rivning, reparationer och underhåll.  Vid bearbetning eller rivning av material som innehåller asbest lösgörs asbestfibrer. Dessa fibrer är små och lätta och kan sväva fritt i luften, ofta i flera dygn. De lösa asbestfibrerna förs med inandningsluften via luftvägarna in i lungorna.

 

Publicerat