Anette J

Nu närmar sig julen

Nu är det snart dags....

Nu är det snart dags att fylla fönstrena med stakar och stjärnor. Åh vilken mysig tid. Dock så har ju snön redan kommit och som vanligt så har man ju inte förberett sig alls, man har inte tagit fram vinteroveraller och inte provat vinterskorna på barnen från förra året.

Panik!

Samtidigt så är det så irriterande, då man vet att snön snart kommer vara borta igen. Önskar dock att den ligger ett litet tag för det blir trots allt ljusare ute.

Min Maximilian älskar snön, det är det bästa som finns tycker han, han struntar i om det är 30 minus ute, han vill leka och härja. Och jag är väl inte lika förtjust. Jag är mer sommar människa. Fast jag vet när vi bodde i Barcelona så sakna man faktiskt vintern, man sakna de här riktiga årstiderna, fast de är ju knappt kvar i Sverige heller, det är mest regn och regn.

Men nu ska jag inte gnälla över det, vill ju inte vara en typisk svensk som alltid hittar något att gnälla om.

Vill då passa på att rekommendera en bok:

Visst är det härligt att vara svensk av Rickard Fuchs

Det är titeln på en humoristisk bok, skriven av läkaren Rickard Fuchs. De första två kapitlen handlar om jante-lagen och Sveriges television. Jag bara måste återge några stycken, ganska underhållande läsning faktiskt, se nedan :-) :

Ett litet utdrag ur boken:”Jodå, visst var det tur att jag vann världemästerskapen på 10.000 meter löpning, det berodde på att jag av en slump råkade springa fortare än alla andra och det var ren tur. Vadå? Jo, jag hat tränat arton timmar om dagen i åtta år, men det tror jag inte har något med det hela att göra. Att jag vann var ren tur.”

”Bara en svensk skulle kunna säga så. I Sverige råder Jante-lagen. Den säger att man ska inte tro att man är något. Man ska inte tro att man är bättre än någon annan. Jante-lagen är alldeles utmärkt, den ger oss svenskar en bra möjlighet att odla vår naturliga anspråkslöshet. Vi svenskar är nämligen, trots att vi har så mycket att vara stolta över, mycket blygsamma. En svensk skryter inte, tvärtom. Vi har lärt oss att framhålla att allt vi lyckas med beror på tur. Kända och framgångsrika svenskar säger alltid i intervjuer att all deras framgång beror på ren tur. Det spelar ingen roll vad de har lyckats med, det beror på turen.”

 

 


 

 

Ibland har man tur

Ibland har man tur

 


 

 

 

””Ja, jag är verkligen tacksam för att lilla jag haft sån tur att jag den här veckan blivit chef för det här miljardföretaget, vunnit Europamästerskapen i schack, räddat livet på 23 personer i ett brinnande hus och fått Nobelpriset i fysik. Tänk vilken tur jag har.” Folk tycker om att höra att andra människors framgångar beror på tur. Det vore ju trist om vissa människor lyckades bättre än andra för att de var duktigare på något sätt eller ansträngde sig mer. Lyckas man så beror det på tur, inget annat.”

- Det är väldigt vad det har gått bra för sig, du måste ha en väldig tur.

– Ja, det har jag verkligen. Och ju hårdare jag arbetar, desto mer tur har jag.

”Framgångsrika svenskar har ett behov av att närmast be om ursäkt för att det gått så bra för dem. De framhåller med skärpa att de bara är ”vanliga människor” som haft tur. Att vara vanlig är något av det finaste man kan vara i Sverige… Det finns dock enstaka bedrifter där vi med gott samvete framhåller vår förträfflighet och talar om hur duktiga vi är. Tillfällen då vi inte alls tycker att turen har påverkat vår framgång.”

”Jo du, det här är jag jäkligt bra på. Jag vinner nästan jämt. Ingen konst alls för mig. Jag vågar säga att jag är expert på det här. Mycket duktig är jag. Det är faktiskt fjärde gången nu som jag vinner på Lotto.”

Publicerat