Du är här

2010-11-14 - Malin H
Med riktig Bregott (inget margarin här inte) och en skiva god ost är dessa gudomliga - inte bara under julhögtiden!

Havrekex på mormors vis

För mig är det ingen jul utan mormors havrekex. I takt med att jag blir äldre känns det inte mer än rätt att jag numer bakar de själv. Dessutom är de så enkla att göra att man klarar av det med lätthet!

Havrekex, 180 st.

½ kg. havregryn *
1 liter mjölk * (vi använder hemmagjord havremjölk *)
400 gr. smält smör *
5 dl. socker *
1 påse hjorthornssalt
12 - 15 dl. mjöl * (vi använder siktat dinkel *)

Blanda havregryn med mjölk och låt dem svälla över natten. Tillsätt sedan övriga ingredienser och blanda med mjöl tills det blir en smidig deg som släpper kanten på bunken.

Ta ut en bit deg på mjölad yta och kavla tunnt, tunnt, gärna med kruskavel, och tryck sedan ut kakor med en rundel.
Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar och grädda ca. 5 min. på 250  C. på den översta falsen i ugnen.

Går utmärkt att frysa!









Dela med dig av denna artikel på: