Samhällsinformation

Hög tid att se över ditt tak

Förra vinterns snömängder orsakade tusentals takras på ladugårdar och ekonomibyggnader. Även djur drabbades när tak på djurstallar rasade in. Det egna ansvaret för att ha uppsikt över sina byggnader är stort, vilket kanske inte alla vet.

Kraftiga snöfall eller långvarigt snöande innebär risk för ras och skador på byggnader. Om temperaturerna stiger och snön blir blöt och dessutom packas ihop av vind blir snön mycket tung.

Vad många inte förstått är att de som fastighetsägare har ett stort eget ansvar. Lantbrukaren måste själv se över byggnader och se till att konstruktionerna är stadiga, säger Morgan Åhlund, marknadschef Företag/Lantbruk på Länsförsäkringar Västernorrland.

 – Efter töväder kan varje decimeter snö på ett tak väga 20-30 kg per kvadratmeter och det innebär förstås enorma påfrestningar på ett större tak. Särskilt om det är av en enklare konstruktion eller inte har så stor lutning, fortsätter Morgan Åhlund.

Nu är det alltså hög tid att se över byggnaderna inför vintern för att undvika skador och för säkerheten, inte minst för de människor och djur som kan befinna sig i byggnaderna.

Publicerat