Örnsköldsvik

7 tips för en grön jul

En grön jul behöver inte bara innebära en snöfri sådan.

Bäst med buss och tåg
Att åka kollektivt med buss eller tåg på resan till julfirandet kan vara en riktig besparing, speciellt om du åker ensam eller ni bara är ett par stycken. Det är dessutom skönare än att köra bil timme efter timme på halt väglag och snörök. Passa på att koppla av under tiden genom att läsa en mustig deckare eller lyssna på en talbok om du tenderar att bli åksjuk.

Grannens gran
När du skaffar julgran – se då till att den är närproducerad och inte fraktats långt. Plastgranar är inte miljövänliga trots sin långa användningstid då de är producerade av material som är svåra att bryta ned, kan avge giftiga dioxiner när de förbränns och oftast fraktats tusentals mil från Asien, där många tillverkas. En vanlig svensk gran är bättre ur miljöperspektiv än både ädelgran eller plastgran av PVC.

Klappat och klart
Tillverka dina egna julklappar eller ge bort sånt du fyndat på second hand eller antikaffärer. Är du osäker på vad du ska ge – skänk hellre ett presentkort än en pryl som inte kommer till användning. Det är stort resursslöseri med oönskade grejer. Eller varför inte ge pengar till välgörenhet i gåvomottagarens namn.

Ekologisk julmat
Köp en ekologisk skinka, laga en lokal älgstek eller satsa på vegetariska alternativ som ger ett mindre koldioxidavtryck än den vanliga skinkan och julmaten.

Godare jul
Gör din egen mat i så stor utsträckning du kan istället för att köpa halvfabrikat, då det ofta är mer miljövänligt. Släng inte mat i onödan, utan frys in de rester som inte kommer att gå åt de närmsta dagarna.

Återvinn julen
Högar av använt omslagspapper och utbrunna värmeljus fyller snabbt upp sopsäckar. Återvinn så mycket som möjligt.

Värmeljusbehållarna slängs som metallförpackning på återvinningsstationen. Återvinning av alla värmeljusbehållare motsvarar utsläpp av tusen ton koldioxid per år.

Spara det julklappspapper som fortfarande är fint och helt. Ofta går det att slå in mindre paket i papper som tidigare använts för större presenter. Det som inte går att använda läggs i insamlingen för pappersförpackningar. Paketsnören och annan mjukplast slängs i insamlingen för plastförpackningar.

Sillburken och andra glasburkar och flaskor ska lämnas i glasåtervinning och locket på burkarna i metallåtervinningen. De behöver inte diskas ur utan bara sköljas så att de värsta matresterna försvinner. Glas är energikrävande att tillverka så återvinningen bidrar till minskad klimatpåverkan.

Alla trasiga smålampor från julgransljusens, elljusstakar, luciakronor etc. lämnas som el-avfall på återvinningscentralen.

Värmande sällskap
Alla julfirande människor gör att det blir varmt, så passa på att vrida ner värmen i huset inför julhelgen. Om hela släkten är på besök behöver du inte frysa.

En timer på julbelysningen gör att den inte behöver stå på mitt på dagen när ingen ändå kan se den.

 

Publicerat