Du är här

2011-01-09 - Malin H

Safety-kit till bilen

Uppvuxen med en far som gärna skrivit listor inför allt som komma skall, samt med boande-mentaliteten som medföljer som gravid tänkte jag bjussa på saker som är smarta att ha i bilen, speciellt så man bor i Norrland.

Efter vintrar som dessa vet man aldrig då man kan bli ståendes i ett dike, eller som i vårt fall då; två!

- Förutom den sedvanliga varningstriangeln tycker jag det är bra med en till. Det är rätt smart att sätta ut en både innan och efter 'olycksplatsen'/platsen där man blivit stående.

- En s.k. varselväst/reflexväst är ett måste! Det är kanon att synas väl om man är ute och byter däck eller skottar runt bilen.

- En liten spade som ändå är rejäl och står pall för frusna plogvallar.

- En dymo-ficklampa så att man är säker på att batteriet inte tar slut.

- En Första Hjälpen-väska som känns uppdaterad och aktuell.

- Varma ullfiltar, fråga släktingar eller fynda second hand.

- En påse med torkad frukt, nötter och kanske småbitar av choklad. Försök hitta en färdig sådan mix så håller det längre i den oöppnade originalpåsen än om man blandar en själv i en vanlig plastpåse/burk. Bra att ha om man blir sittandes flera timmar och kanske behöver fylla på depåerna, speciellt om man har småbarn. Vi tar för övrigt alltid med en flaska vatten åt Leon och hundarna, bra sådana gånger!

- Sist men inte minst; en gammeldags plåtburk med lock där man lägger flera små värmeljus, en vass kniv, lite snöre av hampakaratär så det håller samt en tändare. Tändstickor kan bli våta av fukt och då fungerar de kanske inte då man bäst behöver dem. Blir man ståendes länge och bensinen kanske tar slut så tänder man några ljus nere i burken och voilà! Man har ett fantastiskt element!

Allt detta förvarar vi i en liten plastback med lock i bagageutrymmet, tillsammans med fälgkors och dragkrok ligger annars under den del av bagaget där hundburen står så då slipper man ut med den för att nå det som behövs, samt kartbok och en rulle hushållspapper invirat i en plastkasse. Även vovvarna har lite godis i en liten plastburk samt några nävar med mat så att även de kan få lite energi-boost. Jag har sedan jag tog körkort för 10 år sedan haft en sådan här låda i mina bilar eftersom vi alltid haft stuga på landet, åkt till fjällen mm.

Något vi blev varse igår är att det är smart att ha cigarettladdare till mobilerna med, min dog mitt på hållet och Johans började lysa rött då vi sa hejdå till bärgaren. Man MÅSTE kunna ringa efter hjälp om något händer, speciellt då man bor avskilt som vi gör och inte alltid möter bilar på vägen, så nu är sådana beställda! Med barn och hundar vill man inte bli ståendes en lång stund.

Och det är ju som så, att även om man själv inte behöver allt detta så kanske man, i alla fall då man bor som vi, blir först på platsen då någon annan skadat sig/kört fast och då kan det vara bra att kunna hjälpa.

Dela med dig av denna artikel på: