Musik

Viktoria till Ö-vik

Skönsjungande Viktoria Tolstoy uppträder tillsammans med Svante Thuresson och Claes Crona Trio på Brux i februari.

De har varit i Örnsköldsvik tillsammans förr och gjort bejublade konserter. Nu är det dags igen när pianisten Claes Crona kommer med sin egen trio och gästvokalisterna Viktoria Tolstoy och Svante Thuresson till Brux torsdag 24 februari.

Svante Thuresson, 74, sa så här i en intervju i Tidningen 7 inför deras senaste spelning tillsammans i Ö-vik:

– Vi har jobbat ihop till och från och det är alltid lika kul. Viktoria har sin grej och hon spelar mycket internationellt, jag kör mina grejer men det är roligt när vi kan få det att passa ihop. Det blir musik med jazzanknytning, den saken är klar.

2007 gav Svante ut en platta med duetter och även där musicerar han ihop med betydligt yngre kollegor, som Nina Persson, Titiyo, Lisa Nilsson, Pernilla Andersson och Dregen.

– Ja, det är svårt att hitta jämngamla i den här branschen.

Är det ett sätt att hålla sig ung?

– Det är inget jag har tänkt på, jag har nöjet att få jobba med en massa människor och vi tycker ömsesidigt att det är ganska lattjo. Åren går och det bara rullar på.

Och det är lika kul än?

– Ja annars skulle jag nog fundera på att lägga av.

Viktoria Tolstoy, den självlärda sångerskan med hela Europa som arbetsfält, intervjuades också i Tidningen 7 under 2007 och sa bland annat:

– Jag har alltid sjungit, varje dag ända från barnsben. Att sjunga har varit lika naturligt för mig som att äta och sova. Sånglektioner är inte något som känts nödvändigt.

När hon sjunger med Claes Crona Trio handlar det mest om jazzstandards.

– Jag tycker om att landa i den tradition jag kommer ifrån, den klassiska jazzmusiken.



Publicerat