Utställning

Erik Hedéns metamorfoser

Göran Dahlberg-stipendiaten har sin första separatutställning i Galleri Lokomotiv.

Han är uppvuxen i Göteborg, utbildad på Konsthögskolan i Umeå och numera bosatt i Sunnansjö. Nyligen tilldelades 30-årige Erik Hedén Göran Dahlbergs stipendium och nu på lördag har han vernissage för sin första separatutställning.

Den vita utställningslokalen i Kulturfabriken, Galleri Lokomotiv (med entré från resecentrum), passar utmärkt för Erik Hedéns abstrakta målningar i svartvitt. Här ges också fritt spelrum för betraktarens egen fantasi att avgöra vad det egentligen är man ser.

– Betraktaren får själv skapa sig en egen uppfattning om vad bilderna föreställer. Själv vill jag ha en historia i bakgrunden med naturen och samhällsuppbyggnaden. Jag bygger upp ett slags naturkaotiskt samhälle, en värld där det inte finns någon skiljelinje på vad som är natur och vad som är konstruktion – och där allt på något sätt lever, förklarar Erik.

Han jobbar företrädesvis med äggoljetempera som han blandar med grafitpulver. Sedan använder han blomspruta och plastskedar för att arbeta ut färgen och skapa sina fiktiga organiska former och landskap. Vissa svävande som flytande öar i en Miyazaki-film – fast utan färg.

– Jag försöker få en tredimensionell känsla i bilderna, säger Erik som tidigare höll på mycket med foto, också i svartvitt.

– Men så småningom tappade jag intresset för foto och började med måleri och teckning i stället.

Metamorfos är titeln på utställningen och även titeln på den största målningen han visar upp, ett verk som han arbetat med till och från under ett halvårs tid.

– Det är den bilden jag utgått från när jag gjort den här utställningen och det känns kul att få ha sin första separatutställning här i Ö-vik där jag nu bor. Nu ska jag jobba vidare och experimentera med både måleri, grafik och foto för att känna efter vad som känns bra.

Vernissage är det nu på lördag, 15 januari, klockan 12 under ledning av konstnär Jörgen Nilsson. Utställningen pågår sedan till och med 5 februari.

Publicerat