Du är här

2011-01-15 - Hörnan

Krönikan: Låtom oss kröna Henrik till Jerringkung!

Det gick som förväntat med Bragdguldet.
I vanlig ordning slank priset ur hockeyns händer och gick i minst lika vanlig ordning till skidsportens välvallade fysiska fartfenomen.

Bygdens son, Henrik Sedin, var sannolikt chanslös i sammanhanget – men redan på måndag har han och hela Örnsköldsvik chans till revansch. Där är Järveds framgångrikaste rödtott nämligen nominerad till folkets eget hyllningsplakat, Jerringpriset – och Gud nåde den som inte lägger sin röst på Henrik!
För det förtjänar han verkligen.

I skrivande stund är han och Daniel fyra och trea i NHL:s poängliga med en god chans att ta hem en historisk dubbelseger i ligans topp.
I så fall blir de det första brödrapar någonsin som lyckas med den bedriften, och självklart också det första tvillingparet – för att inte tala om att de blir den första Järvedsduon. Däremot är de för sent ute för att bli först i Ö-vik, eftersom Forsberg och Näslund knep platserna 1 och 2 redan 2003.
Den sortens snopna omständigheter är Sedinarna i och för sig vana vid.
Vad de än lyckas med inom hockeyn – bedrifter som väcker beundran på minst två kontinenter – så blir de aldrig ens först i sin egen hemort.

Bröderna vann Guldpucken 1999 (men det priset fick Foppa redan 1993), och OS-guld 2006 (men den medaljen förvärvade Foppa redan 1994). I våras skänkte de drygt tio miljoner till barnsjukhuset BC Children's Hospital, men vi öviksbor reagerade knappt eftersom vi är bortskämda med Icebreakers som Forsberg och Näslund grundade 2002.
Henrik utsågs till TV-puckens bäste forward 1995 (men Näslund fick samma pris redan 1988), togs ut i First All Star Team 2008 (men Foppa hamnade där redan 1998), fick Viking Award i fjol (men Foppa fick den redan 1996), vann hela NHL:s poängliga i april och fick ligans finaste pris Art Ross Trophy i juni (men även den dubbeln norpade Foppa 2003).
I höstas blev Henrik lagkapten för Vancouver (men det har ju redan Näslund varit) och en vacker dag lär hans tröjnummer hissas mot Roger Arenas tak… men där hänger ju redan Näslunds.

Oavsett vad en Sedin lyckas med så har någon annan Järvedsbo eller Domsjöpojk hunnit före – men så behöver det inte vara! Nu, govänner, har vi möjligheten att bryta det mönstret en gång för alla.
Om du inte tycker att det är skäl nog så har jag skrapat ihop några till:
– Han är ångermanlänning och öviksbo.
– Han är inte alls timråit.
– Han är trevligare än Ernst Kirchsteiger.
– Han kan bli förste hockeyspelare någonsin som belönas i Jerrings namn.
– Han är rödhårig.
– Om han vinner skänker jag 1000 kronor ur egen ficka till Hoppets Stjärna.

Rösta på sr.se/radiosporten eller ring 099-206 08.
Kära Nolaskogsare, låtom oss kröna Henrik Sedin till Jerringkung!

 

Dela med dig av denna artikel på: