Örnsköldsvik

Örnsköldsvik- uppfinningarnas Mecka

Idéforum, som finns i Örnsköldsvik, är en idéell organisation som hjälper uppfinningsrika människor i hela Ångermanland att utveckla sina idéer och uppfinningar.

Svenska Uppfinnareföreningen, SUF, är ett nätverk av lokala uppfinnarföreningar i hela Sverige. Föreningarna går under namnet Idéforum, och vill befrämja möjligheter till en positiv idé- och innovationsutveckling.

I Ångermanland finns en av de 35 lokala föreningarna i Sverige som ingår i SUF. Idéforum i Ångermanland har 100 medlemmar.
– Vi ska vara en samlande organisation för innovationer i hela Ångermanland, säger Sten Wigert, ordförande i lokalföreningen med säte i Örnsköldsvik.
Skellefteå och Örnsköldsvik är de stora uppfinnarkommunerna i landet.
–  Att just Örnsköldsvik har så många uppfinnare/ idésprutor har mycket att göra med den så omtalade ”Nolaskogsandan”.
Sett till antal medlemmar per capita är ångermanlandsföreningen störst i Sverige.

Man anser att svenska staten borde se till att satsa mer på svenska innovatörer. Forskning inom olika områden är naturligtvis viktigt, men innovationer måste få större utrymme och ökade anslag.
Idéforum i Örnsköldsvik har föreslagit att en speciell innovationsminister tillsätts.

Bara cirka 12 procent av medlemmarna är kvinnor och det är något som man försöker ändra på. Man menar att innovationspolitiken missar kvinnorna. Tillsammans med bl.a. Almi och Tillväxtverket arrangerar man nu till veckan ett seminarium för kvinnor med idéer och problemlösningar. Här kan man få tips på hur man kan gå vidare med en idé.

Varje år delar man ut stipendier till idérika uppfinnare , både yngre och äldre, i Ångermanland.
Flest beviljade patent genom åren har Arne Lindahl, en f.d. modoanställd och Twinner-munstycket, som många dammsugsutövare känner till, uppfanns av en medlem i föreningen i Ångermanland.
– Uppfinnarföreningen är en bra och behövlig plantskola för de ofödda företagen, avslutar en optimistisk Sten Wigert.

Publicerat