Du är här

2011-01-27 - Malin H

Tutten är lös!

Modellen Miranda Kerr visade en bild på sin privata blogg på när hon ammar sin son. Bilden spred sig som en löpeld över världen och nu rasar debatten - fram för det mest naturliga som finns eller bort med 'pinsamma tuttar'?

Jag vet inte om det är dagarna-innan-förlossningen-energin som gör att Clara snokar rätt på och skapar spännande debatter på sin blogg, men intressanta att följa är de dock! Notera gärna att även män kastat sig in i hetluften och står på ammande mammornas sida! :D Yey!

För mig har det där med amning aldrig varit en issue. Jag ville så innerligt gärna amma Leon att jag nästan tog för givet att det skulle gå (man vill verkligen amma om man pumpar ur mjölk nästan 300 ggr. i väntan på att premature sonen ska få kraft att orka suga av egen kraft.) Jag reflekterade inte över om huruvida min mjölk inte skulle rinna till, hur man skulle lösa det rent praktiskt, vad jag skulle göra om jag fick mjölkstocknig eller om man skulle pumpa ur och ge i flaska för att kunna lämna hemmet utan barn då och då. Kanske var det därför jag aldrig någonsin hade problem med mjölktillförsel, kvantitet mm. Jag tänkte att det löser sig allt eftersom tiden lider an. Oro kan ju skapa problem för amningen och därför behövs INTE dessa debatter.

Clara har helt rätt i det hon skriver att vi omges av tuttar varje dag men att de tuttarna är till för att tillfredsställa mäns lystnad. Och kanske är det därför det är så tabu? Att ett barn som suger på ett bröst istället för en man som vill...inte vet jag, slicka på det? förstör den där imagen som kåta män för allt i världen inte vill förstöra?

Jag har aldrig någonsin haft problem med att amma in public även om jag kanske inte valt de mest offentliga platserna, främst för Leons skull; lite lugn och ro då man ska äta är aldrig fel, det vill ju även vi icke-ammande, vuxna ha.
Jag såg till att ha någon sorts kofta på mig, är ändå alltid frusen, eller sjal eller dylikt så kunde man liksom 'mysa till det' runt brösten där Leon skulle befinna sig och dessutom låg den där piller-pojken och petade, pillrade och små-nöp i det jag hade (kofta, sjal) och kom till ro direkt.

Folk måste få göra som man vill, om det sen är amma eller välja eller måsta ge ersättning ska andra fullkomligt skita i! Valet är den berörda mammans och hennes partners, inte de som 'i värsta fall' kan vända att titta bort. Sen kan jag förstå att folk skulle kunna störa sig på en naken, blottad, mjölkläckande patt, men jag har hittills under hela mitt liv inte sett någon sådan offentlig. tro mig, man vill inget hellre än att stoppa undan den i BHn direkt då bebisen ätit klart - dels för att man själv inte vill flaunta sitt nysvällda juver för alla och envar men också för att drag mm. kan ge upphov till mjölkstockning och det vill ingen ha så det gör man allt för att undvika.

Det var någon som undrade vart denna debatt var för en 5 - 6 år sedan då de skaffade barn och ammade bland folk? Jag tror helt enkelt att det de senaste 2 - 3 åren skapats en längtan efter att hitta tillbaka till naturen, våra rötter, för en del av befolkningen medan vissa går åt totalt motsatt håll och har glömt vad som kan anses vara naturligt och inte, därför uppstår dessa konflikter.

Ja herrejisses, vad tror/tycker/tänker/anser ni?

Dela med dig av denna artikel på: