Ekonomi

Expertens råd för ett rikare liv

Programledaren och ekonomirådgivaren Charlie Söderberg har lockat över 10 000 svenskar till föreläsningen ”Ett rikare liv”. På torsdagen bjöd han Örnsköldsvik på sina råd – och nu bjuder Webben 7 på godbitar från föredraget för dig som missade det.
Uno Landén från arrangören Nyföretagarcentrum var märkbart stolt över att kunna presentera Söderberg för de församlande i Pinassen.
– Vi hade hoppats på 100, trodde på 80, salen tar 175 och vi har sagt nej till över 100. Jag vet inte om det är tack var mig eller vår eminenta gäst Charlie Söderberg… men jag har rannsakat mig själv och kommit fram till att det inte beror på mig.
Charlie själv verkade trivas utmärkt i Örnsköldsvik.
– Tvärtemot mytbildningen upplever jag alltid att det är mer fart på folk här uppe i norr, sa han. Varje gång jag är på besök i de här trakterna slås jag av hur stort intresse det är och hur ”på” folk är.

Han övergick sedan till att berätta om vändpunkten i sitt eget liv, när han just hade fått sparken och bestämde sig för att börja hjälpa privatpersoner med de två ting i livet som svenskarna saknar mest:
Tid och pengar.
Här följer några av höjdpunkterna från den tre timmar långa föreläsningen.


Charlie Söderberg om…

… Verklig rikedom
– Rikedom har två beståndsledar: Dels att ha ett överflöd på tillgångar och dels att u-p-p-l-e-v-a ett överflöd på tillgångar. Den som har pengar, men ingen tid att njuta av dem, känner sig inte rik. Och den som har tid men inga pengar känner sig förstås inte heller rik. Verklig rikedom handlar om att få vara vid god hälsa och samtidigt ha både pengar och tid i tillräcklig mängd.

… Stressade ekonomier
Problemet för många hushåll är att de hela tiden ökar sina fasta kostnader i minst lika snabb takt som inkomsterna. Det ger en så kallad stressad ekonomi, där en minskning från 42 000 i inkomst till 41 000 är rena katastrofen eftersom varje krona behövs. Då tjänar du varje krona för att du måste och har strypt din egen frihet.

… Vikten av en ekonomisk diagnos
– När vi vill gå ner i vikt är det första vi gör att väga oss, men många försöker ta tag i sin ekonomi utan att ta reda på hur läget ser ut i dag. Att inte göra det är som att börja operera innan man har ställt någon diagnos.

… Huset som falsk tillgång
– En tillgång är något som genererar mer inkomster än utgifter. Tanken på boendet som en tillgång är därför en av de största bluffar vi har. Det ger utgifter – och pengarna syns aldrig till. Den värdeuppgång du kan få på ett hus märks aldrig till i praktiken, för när du väl säljer har ju resten av bostadsmarknaden haft samma utveckling. Det innebär sannolikt att du den där värdeökningen försvinner direkt in i kostnaden för nästa bostad du köper.
– Dessutom innebär systemet med reavinstskatten, som du slipper om förtjänsten investeras direkt in i ett annat boende, att pengarna aldrig lämnar systemet.
– Ändå framställs bostaden som din största tillgång av både banken och staten. De ljuger inte om att den är en tillgång – de berättar bara inte vems tillgång det är.

… Varför du antagligen inte älskar ditt jobb
 – Många av oss säger att vi älskar vårt jobb, men vi menar det egentligen inte. Om ni fick högre lön för att inte gå till jobbet skulle de flesta sluta redan i dag. Ni som säger att ni älskar ert jobb har egentligen sagt ”nåt skit ska man göra på dagarna och det här är det jag har hittat som gör minst ont”.

… Hotivation och motivation
– Hotivation är en form av motivation där vi gör saker baserat på bakomliggande hot. Ofta drivs vi egentligen inte av motivation utan hotivation. Går vi inte till jobbet som vanligt blir chefen arg och pengarna slutar landa på kontot, till exempel.
– Samtidigt fungerar bara hotivationen när den är väldigt stark. Många säger att de b-o-r-de ta bättre hand om ekonomin, äta bättre och träna bättre, men de är inte tillräckligt hotiverade. Det effektivaste sättet att få en medelålders man att börja träna är att ge honom en hjärtinfarkt.
– Den som springer för att han är jagad av en grizzlybjörn slutar springa när han inte längre hör björnen bakom sig, men den som är på väg mot ett mål forstätter springa tills han har kommit fram.

… Vikten av att skaffa ett mål
– Det är avgörande. Alla vet det men nästan ingen gör det – och jag har kommit fram till att det är mellanstadiets fel. Om man frågar barnen på dagis vad de vill bli när de blir stora är det ingen som suckar och säger ”jamen, jag vet väl inte hur konjunkturen ser ut om 20 år!” De säger direkt ”jag vill bli pilot!” eller ”jag ska bli tiger!” – och de menar det verkligen.
Det är först senare som vi lär oss att begränsa våra visioner till vad som är realistisk och inom räckhåll.

***

En annan punkt i föredraget som Charlie berättade om var frågeställningen ”Hur tjänar jag mer pengar när jag sover?”. Under denna programpunkt berättade han bland annat hur han själv valde att investera i en hyresfastighet i utkanten av Stockholm som kostade nästan tre miljoner kronor.

I denna hyresfastighet bodde han i en lägenhet på över 150 kvadratmeter under flera år med sin familj. De bodde gratis eftersom övriga hyresintäkter i fastigheten täckte alla kostnader.
Publicerat