Malin H

Förtjockningsmedlet och cancerogenen karragenan

På allmän begäran från läsare kommer nu ett gammalt inlägg om förtjockningsmedlet karragenan då jag fler än en gång på denna blogg fått förfrågningar om det. Nu fick jag äntligen tummen ur och har sammansatt lite info från gamla bloggen.

Nedanstående text är saxad därifrån.

"Det finns ett förtjockningsmedel som heter karragenan som jag tycker att man regelbundet stöter på i vissa matvaror, speciellt mejeriprodukter. E-numret är E 407 eller E 407a. Gillar ju inte tillsatser överhuvudtaget, och då jag hittade denna tillsats vissa sorter av ekologisk grädde surnade jag till ordentligt. I icke-ekologisk grädde finns den nämligen inte överhuvudtaget.
Som vanligt är alla kursiverade ord klickbara länkar och denna gång är varje kursivt 'karragenan' en ny länk så är man riktigt intresserad rekommenderar jag att man klickar på alla som då öppnas inya fönster.

Karragenan framställs ur rödalger och är en grupp kemiska ämnen där alla är polysackarider (en sockerart) med sulfatgrupper (salter av svavelsyra). Om man googlar vidare så finner man information om att karragenan används som förtjockningsmedel i både schampo, tandkräm och hudvårdsprodukter.
En artikel som Aftonbladet skrivit stör sig på samma sak som jag, d.v.s. att KRAV-märkta produkter använder karragenan. (Hälsokostundersökaren Roy Firus menar att KRAV-maten innehåller brister och att upptill 30 % av innehållet inte är KRAV-märkt och att maten innehåller cancerframkallande ämnen.)
KRAV har hursomhaver godkänt karragenan och har det på sin lista över "positiva E-nummer" trots att flera undersökningar indikerar attkarragenan kan ligga bakom både cancer och fosterskador. Roy tycker att KRAV borde ha reagerat eftersom både Änglamark och Provamel säljer KRAV-märkta produkter med karragenan i även fast det finns andra alternativ till förtjockningsmedel. SIA (som ligger bakom världens godaste KRAV-märkta glass!) använder t.ex. fruktkärnmjöl i sina produkter och detta ska enligt Firus vara ofarligt.

Greenoption gör även reklam för att karragenan ska kunna användas som ett ersättningsmedel för t.ex. det animaliska gelatinet. Och jag förstår dem, man kan ju tycka att karragenan ska vara naturligt eftersom det framställs ur en alg."

Här hittar ni hela raddan med inlägg på gamla bloggen som på ett eller annat sätt innehåller just karragenan.

Publicerat