Miniblogg: Maja och Elin i Haiti

Från Skorped till Haiti

Ungdomskören E-team från Skorped samlade ihop närmare 140 000 kronor för att stötta Hoppets Stjärnas skolprojekt i Haiti.

Två av körmedlemmarna, Elin Näsström och Maja Gyll, reste till Haiti för att se vad de insamlade pengarna ska användas till. Det blev det en resa de aldrig kommer att glömma.

– Vi satte upp en hög målsättning, vi skulle försöka samla ihop 100 000 kronor, berättar Maja Gyll.

Det blev betydligt mer än så och med hjälp av biståndsorganisationen Hoppets Stjärna kunde Maja och körkompisen Elin Näsström resa till Haiti för att med egna ögon se hur de insamlade pengarna ska användas.

– Det går inte på något sätt att jämföra Haiti med Sverige. Redan när vi var på väg att landa såg vi tältlägren, berättar Elin Näsström.

Båda tjejerna sjunger i ungdomskören E-team i Skorpeds Baptistförsamling. De har arrangerat konserter i olika kyrkor och viljan att skänka pengar har visat sig vara stor.

Pengar till färskvatten

Under en vecka i mitten av februari var Elin och Maja på plats i Haiti och hann bland annat besöka tre av de tio skolor som Hoppets Stjärna driver.

– Vi fick resa till skolan i Jeanton dit vi samlat in pengarna. Lärarna höll tacktal till oss, säger Maja.

– Och vi fick applåder av skolbarnen, fortsätter Elin.

Pengarna ska användas till att bygga brunnar. Färskvatten är en bristvara och ingen i Haiti har tillgång till vatten 24 timmar om dygnet, skolorna har dessutom ofta långt till närmaste vattenkälla.

– Lärarna frågar barnen om de kan ha med sig vatten hemifrån till skolan, men det är det inte många som kan. Det är nästan alltid barnen som hämtar vatten och många har fem kilometer enkel väg till rent vatten, dit går de minst en gång om dagen. Det var nog bland det jobbigaste att höra, när de berättade om sina vattenproblem, säger Elin.

Projektarbete i gymnasiet

Maja, som läser naturvetenskap på gymnasiet, har till sitt projektarbete valt att undersöka hur vattenförsörjningen fungerar i Haiti. Att kunna se det på plats med egna ögon var förstås väldigt lärorikt.

För Elin, som går på musikestetiska programmet, handlar projektarbetet följdriktigt om musik.

– Jag fick bekanta mig med Haitis musikkultur och hade förmånen att få träffa Theodore ”Lolo” Beaubrun, en av Haitis mest kända artister. Hans musik går hand i hand med voodookulturen.

"Man vill bara gråta"

Under vistelsen i Haiti bodde Elin och Maja hos ett haitiskt par som arbetar för Hoppets Stjärna och de blev bland annat guidade runt i huvudstaden Port-au-Prince, där förödelsen efter jordbävningen i januari förra året fortfarande är enorm.

– Det blir något helt annat att se det i verkligheten än på de tv-bilder man sett hemifrån, säger Maja och får medhåll av Elin.

– Vart annat eller vart tredje hus var raserat och folk lever mitt i det här. De ska försöka sälja sina grönsaker ändå, mitt bland rasmassorna. Samtidigt som man var glad att vara där så ville man bara gråta när man såg hur de hade det.

Livsviktig insats av Hoppets Stjärna

På plats i Haiti kunde de se hur mycket Hoppets Stjärnas verksamhet betyder, framförallt för barnen. De märkte också stor skillnad på de barn som inte går i skola och de som tack vare hjälporganisationen har fått möjlighet till skolgång.

– Hoppets Stjärnas insatser betyder allt för de här skolorna. Utan fadderverksamheten skulle skolorna inte fungera, berättar Maja.

Båda två har skaffat fadderbarn efter resan till Haiti och de uppmanar alla att följa deras exempel.

Projekt Barfotafadder

Just nu lanserar Hoppets Stjärna projektet Barfotafadder där man för bara 50 kronor i månaden kan stötta skolor som inte ingår i de fem så kallade modellskolor som Hoppets Stjärna satsar mer resurser på.

– Vi har förutsett att vi inte kommer att kunna driva alla skolor som vi önskar, det är relativt kostsamt att driva modellskolorna, säger Hoppets Stjärnas generalsekreterare Lennart Eriksson. Men genom Barnfotafadder hoppas vi kunna driva fler skolor på en enklare nivå där barnen får undervisning av lärare med grundläggande kompetens samtidigt som de får ett mål mat. Vi går både på kvalitet för utveckling av landet och på bredd för att skapa förutsättningar för alla. På sikt ser vi tiotusentals barn som kan få möjlighet till skolgång.

Glädje och hopp

Trots all misär som Elin och Maja fick se i Haiti så är det ändå glädjen hos barnen som de kommer att bära med sig.

– Här hemma klagar många på småsaker, man får ett annat perspektiv på livet när man får uppleva en sån här resa. Vi får oftast se de dåliga nyheterna på tv men vi fick se hur barnen ändå är glada, säger Maja. Och Elin fyller på:

– Alla vill gå i skolan och de har stora framtidsplaner och stor framtidstro. Jag ger gärna bort ett par hundralappar i månaden för att ett barn ska få gå i skolan i Haiti.

Dagbok från resan

Med start i dag klockan 12.00 kan du följa Maja och Elin under deras vistelse i Haiti. De har skrivit dagbok och skickat många bilder som vi publicerar ett avsnitt i taget fram till och med onsdag 23 mars.

Publicerat