Övrig kultur

Elin Gidlöf vann Novelltävlingen

Örnsköldsviks årligen återkommande novelltävling är nu avgjord och det blev Elin Gidlöf på Nolaskolan, IC 3, som tog hem förstapriset.
Det är nu andra året som tävlingen genomförs, ett samarbete mellan Örnsköldsviks gymnasieskolor och Tidningen 7.
Årets tema var ”De andra” och totalt 56 bidrag hade lämnats in.

Med sitt verk ”Ett stenblock i Badaling” tog Elin hem förstapriset på 1500 kronor och på onsdagen fick hon ta emot diplom och prissumman i Nolaskolans fullsatta aula. Det var estradpoeten Olivia Bergdahl från Göteborg som var årets prisutdelare.

Juryn som bestått av Bo R Holmberg, Kristina Callmar, Steven Ekholm och Torbjörn Hägglund lämnade följande motivering för sitt val av förstapristagare:

”En dystopisk dikt i prosaformat med ett kraftfullt, poetiskt språk som från första stund slår sina klor i läsaren. Texten leder oss obönhörligt genom ett mörker som varje ord kastar ljus över tills illusionen av fysisk närvaro blir obehagligt påtaglig. Det är skarpt, intelligent och underfundigt, på gränsen till det bisarra – men framför allt är det oerhört gripande.”

– Det har varit en tuff utmaning för oss i juryn att rangordna de här bidragen, men framför allt känns det roligt och hedrande att få ta del av så många talangfulla skribenters arbeten. Vi är också helt överens om att vi har hittat en väl värdig vinnare, säger jurymedlemmen Torbjörn Hägglund, redaktör på Tidningen 7.

Elins vinnande bidrag kommer att publiceras både i Tidningen 7 och här på webben7.se.

Även pristagarna 2-4 kommer att få sina verk publicerade på webben 7.


En glad Elin Gidlöf berättar hur det var att få utmärkelsen:

 

*****


Pristagarna 2011 blev:


1. Elin Gidlöf                     Ett stenblock i Badaling
2. Theo Berggren            Kaffenatt
3. Beatrice Bergström    Att vara tillräckligt stark      
4. Recept på framgång  Rebecka Moström


Publicerat