Malin H

Oliv- och lökbröd

Detta lökbröd tänker jag dippa i hemmagjord tzatziki under ett parasoll på vår uteplats i sommar. Till det tänker jag dricka vår hemmagjorda must och bara njuta av stillheten...

Lökbröd med oliver och rosmarin, 1 bröd, 225°

1/4 pkt. jäst
1 1/4 dl. vatten
1 tsk. flingsalt *
2 msk. olivolja *
3 - 4 dl. siktat dinkel *

1 gul lök *
1 röd lök *
2 vitlöksklyftor *
1 dl. svarta oliver *
2 msk. färska rosmarinblad *
2 msk. olivolja *
2 msk. honung *
flingsalt *

Smula jästen i en bunke och värm vattnet till fingervarmt. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt salt, olivolja och mjöl och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under duk i 30 min.
Skiva lök tunt och lägg lök, oliver och rosmarin i en bunke, blanda noga.

Sätt ugnen på 225° och ta upp degen på mjölad yta. Arbeta den noga. Lägg över på en bakplåtspappersklädd plåt och tryck med mjölade händer ut den till en stor platta, som en pizzabotten. Fördela lök- och olivröran över och låt jäsa ytterligare 15 min. utan duk. Strö över lite flingsalt och grädda mitt i ugnen i 20 min.

Publicerat