Mat & dryck

Våffeldagen

Fredagsmyset är räddat – av den årliga Våffeldagen.

Förr kallades denna dag, som var en helgdag fram till 1953, för Vårfrudagen efter titeln vår fru för jungfru Maria. Vårfrudagen har i folkmun omformats till våffeldagen, vilket gett upphov till seden att äta våfflor denna dag. Våffeldagen är alltså fortfarande den 25 mars, trots att den kyrkliga helgdagen flyttats till en söndag.

På ICA Centrum i Ö-vik berättar Paula Söderlind Östman, delägare, att många kunder både smakar och köper speciellt mycket våfflor inför denna dag. Omsättningen mer än fördubblas. Tidigare år har Lions stått utanför entrén och erbjudit våfflor, men i år är det premiär för våffeldemonstration inne i butiken.

**********

Recept på våfflor:

Cajsa Wargs Sura Grädd-Waflor

Till ett kvarter sur grädda tages 2 kvarter vatten, ett halvt kvarter smält smör och 2 stycken ägg. Alltsammans vispas väl tillhopa med så mycket gott vetemjöl att det ringlar sig efter vispen när han upplyftes. Bakas sedan på vanligt sätt.

Till dessa våfflor bör vara god tjock grädda, som intet är för gammal, så bliva de goda.

Till 15 laggar:

     3 ¼ dl sur tjock grädde eller crème fraîch 6 ½ dl vatten

·    1 ¾ dl smält smör

·    2 ägg

·    ca 5 dl vetemjöl

*****

Ett annat våffelrecept:
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
100 gram smör
4 dl mjölk
1. Smält smöret
2. Blanda mjöl och bakpulver i en skål
3. Häll i hälften av mjölken i mjölblandningen och rör till en jämn smet
4. Häll ner resten av mjölken och smöret
5. Rör om och det är färdigt
OBS: Värm våffeljärnet och pensla med lite smör så fastnar det inte.


Publicerat