Övrig kultur

Aprilskämt - ett axplock från årets skörd

Den första april överöses vi av massor, mer eller mindre, tokroliga aprilskämt. Detta år var inget undantag.

Ibland kan man tycka att aprilskämt förekommer mer eller mindre varje dag lite här och var i media. Vi har i alla fall försökt att göra en sammanställning på förmodade nyheter/ artiklar som man  kan sortera in under rubriken Aprilskämt 2011.

Aprilskämt som vi snappat upp, eller är de på ”rikt”?

VK.se (Västerbottens Kuriren) berättar att det berömda konstverket Y.et som skapats av den numera bortgångne konstnären Bengt Lindström köps av Umeå kommun och placeras i centrum.
– Vi köper det för att markera att det är Umeå, inte Sundsvall, som är Norrlands huvudstad, säger Carl Arnö, projektchef vid Umeå kommun.
Det 700 ton tunga och välkända Y:et står i dag intill E4 vid infarten till Midlanda flygplats i Timrå kommun. 

ÖA
berättar om en sista konsert i Kempehallen med bland andra John Fogerty och att överskottet från konserten går till rivningen av hallen.

Komvux hemsida berättar att Komvux i Örnsköldsvik ska utbilda 30 läkare med start i sommar. Överfulla universitet och läkarbrist har gjort att man tvingats ta till nya metoder. Läkarstudenterna och eleverna på Omvårdnadsprogrammet kommer delvis att studera tillsammans.
– Omvårdnadsprogrammets goda rykte med collegestatus har fått Läkarförbundets gillande, säger dess ordförande Stetto Skoop.

TV4- Nyhetsmorgon har fått uppgifter om att den svenska flaggan egentligen går under namnet Bertilkorset, efter en historisk händelse i mitten av 1600-talet, i vilken drottning Kristina, enligt uppgift ska ha figurerat.

Mittnytt berättar om en ny och revolutionerande metod att framställa öl - med en brustablett och att Brusöl kan ställa till det rejält. Nyheten kommer som en chock för krögare och festivalarrangörer, och polisen är mycket bekymrad.

DN.se har uppgifter om att nya rön visar att testosteron har en avgörande betydelse för smärtupplevelse och influensasjukdomar, vilket framförallt gör att män känner sig sjukare än kvinnor.
Hos män börjar produktionen av testosteron försvinna redan vid 37,7 graders feber, vilket därmed drastiskt sänker männens välbefinnande. Hos kvinnorna sker samma sak, men först när de uppnått temperaturer över 39,6 grader. Upptäckten tros vara en av de viktigaste förklaringarna till att kvinnor ändå kan arbeta trots influensa medan män är oförmögna.

Allehanda.se
meddelar att surströmming klassas som djurmat av EU och om man blir sugen på surströmming i höst så uppmanas man att leta i kattmatshyllan. Efter ett beslut i EU är det nämligen dit den norrländska delikatessen numera kommer att hänvisas.

Folkbladet.nu (Västerbottens Folkblad) uppger att tidplanen för Kulturens hus i Umeå på kajen spricker. Anledningen  skulle vara ett arkeologiskt fynd i form av en båt. Lösningen kan bli att kulturhuvudstadsåret flyttas fram till 2016.

Östersunds Posten berättar att olja har hittas under en bensinmack i Brunflo och via ett mikroraffinaderi kan macken nu sälja bensin och diesel till lågpris.

Länstidningen Södertälje:  Hundbajs kan återvinnas till miljövänliga fyrverkerier. För varje hekto hundbajs som lämnas in till återvinning betalas fyra kronor.

Sydöstran: Kommunerna i Blekinge blev så inspirerade av miljökampanjen Earth Hour att ljuset ska släckas en timme varje lördagskväll hädanefter.

Motala-Vadstena Tidning: SSU i Motala föreslår att gymnasierna ska göras om till nattskolor för att bättre motsvara de ungas dygnsrytm.

Skånska dagbladet: Rökförbudet för vårdanställda i Skåne följs upp med ett förbud att äta fett och socker under arbetstid.

Länstidningen Östersund: Samtliga bildäck ska finnas i fordonet under färd. Vinterdäcken ska ligga i bakluckan på sommaren och sommardäcken ska följa med på vintern.

Sundsvalls Tidning: Fotgängare kan dömas för gångonykterhet och hjälmtvång införs när fotgängare klassas som fordon.

Norrländska Socialdemokraten: Försvaret ska ställa upp för gruvnäringen och frakta malm med Herculesplan.

Mest försynt i april-skojandet är nog Västerviks-Tidningen, som meddelar att turistbyrån ska målas om från ljusgul till grön.

*****

Tidningen 7/ webben7.se
berättade om Nicklas Nybergs senaste byggprojekt storsatsningen Fjäll1, en 34-våningar stor byggnad ovanpå Fjällräven Center, därav namnet.
– Nya tredimensionella fastighetsbildningsbestämmelser möjliggör den här satsningen. Förenklat kan man säga att Modo Hockey därigenom kommer att få intäkter vid försäljningen av yttertaket, säger Nicklas Nyberg.

Hela artikeln om Fjäll1 kan du läsa här:


*****
Bland förra årets första-april-skämt var nog Västerbottens Kurirens ett av de skojigare. Kolla själv här!

 

Apropå aprilskämt. Kolla in Googles G-mail bidrag:


Publicerat